Gemengd beeld voor economische groei

Blog -

Foggy road

Macro-economische cijfers die deze week bekend werden gemaakt, gaven een gemengd beeld. Het begon natuurlijk maandag met het bericht dat de Japanse economie een lagere economische groei liet zien en zelfs in een recessie is beland.

Van een recessie wordt gesproken als de groei van het bruto nationaal product gedurende twee of meer opeenvolgende kwartalen negatief is Jacqueline van der Neut Jacqueline van der Neut Investment Funds Specialist

Van een recessie wordt gesproken als de groei van het bruto nationaal product gedurende twee of meer opeenvolgende kwartalen negatief is. Voor het tweede kwartaal op rij is de economie van de derde economie ter wereld gekrompen. Dit kwam extra hard aan omdat er door analisten was gerekend op een stijging van de groei met ruim 2%. De krimp is mede het gevolg van de verhoging van de BTW van 5% naar 8%. Ook is de waarde van de yen gedaald. Dit is goed voor de export, maar maakt de import duurder. Bovendien zijn de lonen niet mee gestegen, daarom houden de Japanners steeds meer de hand op de knip. Als gevolg van dit slechte economische nieuws heeft de Japanse premier Shinzo Abe aangekondigd nieuwe verkiezingen te gaan uitschrijven.

De ZEW-indicator, die het vertrouwen in de Duitse economie voor de komende zes maanden meet van analisten en economen, steeg in november voor het eerst in tien maanden. Van een stand van 3,6 negatief in oktober kwam de index in november uit op een positieve notering van 11,5. Daarnaast werden ook inkoopmanagersindices gepubliceerd door het onderzoeksbureau Markit die minder gunstig waren. Deze indices, die een graadmeter zijn voor het ondernemersvertrouwen, daalden in november in zowel Europa als de VS. Ook kwam de Chinese inkoopmanagersindex onder de verwachting uit. Het Europese cijfer daalde met name door een slechter cijfer in Duitsland.

Verder werden deze week de zogenaamde FOMC minutes gepubliceerd, de notulen van de vergadering twee weken geleden van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Zoals verwacht heeft de Fed de kwantitatieve verruiming in oktober beëindigd. De leden van het FOMC gaven aan dat de inflatie nog onder het doel lag, maar dat het risico van een hardnekkig lage inflatie wel is afgenomen. Wij verwachten dat de Amerikaanse federal funds rate (korte rente) oploopt naar 1% eind 2015 en 3% eind 2016. Dit houdt in dat wij ervan uitgaan dat de Fed de rente vanaf juni 2015 om de vergadering verhoogt en daarna in 2016 elke vergadering totdat het niveau van 3% is bereikt.

Wij houden vast aan onze positieve visie voor het aantrekken van de economische groei. Wij denken dat de wereldeconomie en de wereldhandel overschakelen naar een hogere versnelling. De Amerikaanse economie trekt aan. De Amerikaanse huishoudens hebben hun financiën beter op orde. Daarmee is een basis gelegd voor meer bestedingen door consumenten, meer investeringen door bedrijven en meer banengroei. De kans dat de achterblijvers door de VS mee omhoog worden getrokken, is groter dan de kans dat de VS door deze landen mee omlaag wordt getrokken. De export uit de opkomende landen is sterk afhankelijk van de vraag in de welvarende economieën. Verder zal de wereldeconomie profiteren van de daling van de grondstofprijzen.

Bedrijfsovernames en de goudprijs in beweging

Deze week werden een aantal grote overnames bekendgemaakt. De goudprijs steeg met 3% sinds eind vorige week. De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton nam branchegenoot Baker Hughes over voor 34,6 miljard dollar (27,7 miljard euro). Afgelopen weekend leek de overname nog te mislukken door onenigheid over de koopsom. Halliburton is de nummer twee op de Amerikaanse markt en Baker Hughes de nummer drie. Samen zijn de bedrijven ongeveer half zo groot als marktleider Schlumberger. Overigens moet de transactie nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Maar Halliburton is tamelijk zeker van zijn zaak: mocht de transactie niet door kunnen gaan, dan betaalt het bedrijf een bedrag van 3,5 miljard US-dollar aan Baker Hughes.

Een andere grote overname die deze week bekend werd gemaakt kwam uit de sector gezondheidszorg. Farmaceut Actavis maakte bekend botoxproducent Allergan te willen overnemen voor 66 miljard US-dollar (bijna 53 miljard euro). Met de aankoop kan Allergan een eind maken aan de ongewenste overnamepogingen van de Canadese farmaceut Valeant, dat al een tijd probeerde om de botoxmaker in te lijven.

De prijzen van edelmetalen lieten deze week een herstel zien. Dit kwam o.a. door een US-dollar die wat verzwakte. Een lagere dollar is positief voor de prijsontwikkeling van edelmetalen. Daarnaast hebben beleggers hun verwachtingen bijgesteld over het tempo van de stijging van de Amerikaanse rente (trager). Tenslotte bleven de olieprijzen deze week min of meer stabiel liggen, wat vrees over deflatie deed verminderen. Deze drie factoren gaven een sterke steun aan de goudprijs. Sinds vorige week donderdag is deze met circa 3% gestegen. Ondanks bovenstaande gunstige ontwikkelingen denken wij dat dit een tijdelijke opleving is. Wij verwachten dat de dollar sterk zal blijven en de verwachte rentestijging in de VS zal leiden tot lagere goudprijzen. Voor eind dit jaar verwachten wij een goudprijs van rond 1100 US-dollar tegenover rond 1200 US-dollar nu.

Wat zit er in het vat in de komende week?

Komende week wordt een belangrijke week voor de olieprijs. Donderdag 27 november komt de OPEC bij elkaar, de organisatie waar een belangrijk deel van de olie-exporterende landen bij is aangesloten. OPEC-landen vertegenwoordigen rond 40% van de wereldwijde olieproductie. Tijdens deze reguliere vergadering wordt besloten wat het OPEC productie quotum zal worden voor de eerste helft van 2015. Het zal interessant zijn om te zien of de OPEC tot een eensgezind standpunt zal kunnen komen. Sinds de zomer zijn de olieprijzen met bijna 30% gedaald. Deze scherpe daling komt door een sterk gestegen wereldwijde olieproductie en een afnemende vraag vanwege de vertragende wereldwijde groei.

Verder kijken op maandag de markten uit naar de IFO indicator, de toonaangevende index voor het vertrouwen in het Duitse bedrijfsleven. Dinsdag zijn de ogen gericht op de Verenigde Staten waar dan het bruto binnenlands product wordt gepubliceerd, die de economische groei in Amerika weergeeft. Ook op dinsdag in de VS een indexcijfer dat het consumentenvertrouwen weergeeft, een belangrijke indicator voor economische groei. Verder komen er op donderdag werkloosheidscijfers uit Duitsland en kunnen we vrijdag consumentenprijsindexcijfers in Europa verwachten.

Share

Read more about

Join the discussion

ABN AMRO would like to know your opinion, so below this article you can react to this article via Disqus. By doing so, you agree to the conditions for reacting to articles on our website.

More blogs