Circulair experiment: de impact van ons groene paviljoen

Rear perspective welstand

Er bestaan slechts een paar circulaire gebouwen ter wereld, maar er komt er snel één bij. Naast het hoofdkantoor aan de Zuidas bouwt ABN AMRO een ‘circulair paviljoen’ als ontmoetingsplaats voor klanten, collega’s en buurtbewoners. Er wordt nu hard gewerkt aan de bouw, zodat het paviljoen begin 2017 de deuren kan openen. 

Een leerschool voor leveranciers

433x271-Pavilion1

Circulair bouwen is sterk in opkomst en Nederland loopt voorop. Heel veel voorbeelden zijn er echter nog niet. Daarom leren en creëren we samen met architecten, adviseurs, TU Delft en leveranciers. Projectleider Rudolf Scholtens van ABN AMRO: ‘We nodigen leveranciers uit aan tafel en dagen hen uit om met ideeën en oplossingen te komen. Daarmee verwijderen we veel schakels tussen leverancier en opdrachtgever, en dat komt het resultaat ten goede. Het ontwerp van Architekten Cie is een van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair ontwerpen in Nederland. En sommige leveranciers zijn opnieuw naar hun materialen gaan kijken om met circulaire oplossingen te komen.’

Een grote glazen pui, brede trappen en een daktuin. In het ontwerp van Architekten Cie is voor openheid gekozen. Alle materialen van het paviljoen zijn herbruikbaar, maar dan ook echt alle materialen. De houtconstructie is demontabel, dus het hout is opnieuw te gebruiken. Ook werken de bouwers zoveel mogelijk met gebruikte materialen. Zo bestaat 35 procent van het beton uit restafval. Ook van de inrichting wordt circulariteit geëist.

A showcase voor circulair bouwen

433x271-Pavilion2

Scholtens: ‘We gebruiken een matrix die hier een score op geeft, hij is ontwikkeld door bouwbedrijf BAM. Alle circulaire opties worden steeds afgewogen. Als het gebouw straks staat, kunnen we bij elk onderdeel vertellen welke afwegingen tot die keuze hebben geleid.’ Samen met Rabobank en ING, verklaarde ABN AMRO eind 2015 om bedrijven te willen helpen met de omschakeling naar een circulaire economie. De bouw van het paviljoen en de lessen die we ermee leren, dragen daar aan bij.

Een laboratorium voor innovaties

433x271-Pavilion3

Het paviljoen is een ‘levend laboratorium’ dat zich steeds aanpast. Duurzame innovaties worden er getest en er worden experimenten uitgevoerd, mogelijk door een universiteit. Op deze manier vormt het gebouw een flexibel platform voor de ontwikkeling van de ideeën, concepten en strategieën van morgen. De kennis die we hiermee opdoen, gaan we delen met klanten. Zij hebben een ‘right to copy’. Eerder deelden we bijvoorbeeld de business cases voor de verduurzaming van ons vastgoed: een bankkantoor in Alkmaar en het hoofdkantoor in Amsterdam. Het hoofdkantoor is onlangs uitgeroepen tot het duurzaamste bestaande gebouw ter wereld.

Een plek voor ontmoetingen

433x271-Pavilion4

Het paviljoen vormt straks een ontmoetingsplek op de Zuidas. Iedereen is welkom. Niet alleen medewerkers en relaties, maar ook andere gebruikers en bewoners (mensen en dieren) van de Zuidas én iedereen die geïnteresseerd is in de circulaire economie. De opzet en inrichting van het paviljoen dragen daaraan bij, legt Scholtens uit. ‘De open opzet, met veel glas, geeft het paviljoen een uitnodigende uitstraling. De omgeving wordt parkachtig en groen. De eveneens vrij toegankelijke daktuin biedt ruimte aan vlinders, bijen en vogels. Een stadsecoloog zorgt ervoor dat ook zij zich thuis voelen rond het paviljoen.’