Workshop - Pioneering economics with financial transaction data

Doe je ook economisch onderzoek met transactiedata? Wellicht is deze workshop iets voor jou.

Onze Prognoses

Duurzaamheid

Sustainability

ESG & Economie - Landbouw niet op koers om klimaatdoelen te halen

De agrarische sector is volgens velen een belangrijke schakel naar netto-nul emissies in 2050. Binnen het geheel van alle klimaatsectoren neemt de agrarische sector daarmee een bijzondere plaats in. De sector is namelijk in staat is om overtollig koolstof uit de atmosfeer, afkomstig van andere sectoren, te verwijderen. Daarnaast heeft deze sector vrijwel direct te maken met de negatieve gevolgen van klimaatverandering in haar bedrijfsactiviteiten. Daarmee heeft de sector baat bij gerichte klimaatmaatregelen. Maar de sector zelf heeft ook een grote uitdaging om haar uitstoot van broeikasgassen in de komende jaren te verminderen. In deze analyse kijken we eerst naar de situatie van de agrarische sector in EU-perspectief in relatie tot broeikasgassen en waar Nederland staat. Daarna gaan we dieper in op de belangrijkste bronnen van de broeikasgasuitstoot voor specifiek de Nederlandse landbouwsector. Verder gaan we in op de trend van fossiel energieverbruik in de sector en de uitstoot van CO2. Tot slot laten we een mogelijk emissiereductiepad richting 2050 zien voor deze sector. De reden dat we dit traject schetsen, is om onze klanten en stakeholders een beter beeld te geven over hoe realistisch de klimaatdoelen momenteel zijn. Dit inzicht helpt om het traject beter te kunnen begrijpen en ook te volgen, maar bovenal om duidelijk te maken wat ons in de komende jaren te wachten staat.

Casper Burgering24/10/2024
Sustainability

ESG & Economie - Een verloren strijd om emissiereductiedoelstellingen voor auto's te halen

Volgens Eurostat stootte de EU 2.857 megaton CO2 uit in 2022. De transportsector was verantwoordelijk voor 28% van in totaal 794 megaton CO2 en auto's voor 447 megaton (Mt) CO2, ofwel 56% van de uitstoot van transportsector. Deze 447 MT komt neer op 16% van alle CO2-emissies in de EU27. De CO2-emissies in de EU-27 waren eind 2022 met 28% gedaald ten opzichte van 1990. Deze dalende trend is echter niet zichtbaar in de emissies van de transportsector, die 20% hoger liggen vergeleken met de niveaus van 1990. Dit is inclusief een stijging van 17% door auto's. Op nationaal niveau verschillen de emissietrends aanzienlijk. De CO2-emissies van auto's zijn aanzienlijk toegenomen in Spanje (+78%) en Italië (+15%), terwijl ze aanzienlijk zijn afgenomen in Duitsland (-22%) en Nederland (-13%). Voor Nederland zijn de emissiegegevens gepubliceerd voor 2023. Hieruit blijkt dat de dalende trend zich niet heeft voortgezet in 2023. Volgens de gegevens van het CBS is de uitstoot van auto's in Nederland in 2023 namelijk weer gestegen. Alles bij elkaar genomen gaat de emissietrend van auto's voor de EU niet de goede kant op. In dit rapport proberen we de volgende vragen te beantwoorden. Hoeveel auto's rijden er op de weg, wat voor soort auto is het (batterij-elektrisch, benzine, diesel etc.) en wat is de CO2-emissie-intensiteit van het wagenpark? Wat is het huidige beleid en het verwachte emissiepad voor de EU? Wat is het voorstel van de EC voor de periode na 2030? Wat is het beleid voor Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland? En tot slot, zijn we in staat om de emissiereductiedoelen voor auto's te halen?

Georgette Boele22/10/2024
Sustainability

ESG & Economie - De waterstofrevolutie wordt serieus op de proef gesteld

Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Hernieuwbare waterstof wordt gezien als één van de meest kritieke technologieën om de emissies terug te dringen door fossiele brandstoffen te vervangen in sectoren waar de mitigatiekosten voor alternatieven hoog zijn, met name in sectoren waar het verminderen van broeikasgassen complex is. Het kan ook worden gebruikt als schoon alternatief voor aardgas en ter vervanging van fossiele waterstof die al wordt gebruikt voor vervoer en industriële processen. Daarnaast is schone waterstof één van de oplossingen voor het opslagprobleem (zie ons rapport hier over energieopslag), waarbij het kan worden gebruikt als middel om overtollige energie uit hernieuwbare bronnen (langdurig en grootschalig) op te slaan. Het opslagpotentieel van waterstof is met name gunstig voor elektriciteitsnetten, omdat het mogelijk maakt om hernieuwbare energie niet alleen in grote hoeveelheden, maar ook voor een langere periode op te slaan. Dit betekent dat hernieuwbare waterstof kan helpen om de flexibiliteit van elektriciteitsnetten te verbeteren door vraag en aanbod in evenwicht te brengen wanneer er te veel of te weinig stroom wordt opgewekt, wat de energie-efficiëntie in de hele EU helpt te verbeteren. Verder zou groene waterstof een voordelige rol kunnen spelen in de energiezekerheid, aangezien binnenlandse hernieuwbare capaciteit kan worden aangevuld door een breder scala aan potentiële leveranciers dan fossiele brandstoffen. Er zijn verschillende factoren die de ontwikkeling van hernieuwbare waterstof bepalen, namelijk: het technische gereedheidsniveau van de technologieën, de ontwikkeling van hernieuwbare capaciteit, de kosten van het opwekken van hernieuwbare elektriciteit, de kosten van de elektrolysers, de beschikbaarheid van ondersteunende infrastructuur, capaciteitsfactoren, het hebben van voldoende vraag en de toegankelijkheid van financiering tegen redelijke kosten (meer over deze factoren hieronder). Deze factoren kunnen van land tot land sterk verschillen en zo hun waterstofontwikkeling beïnvloeden. In deze analyse duiken we in de rol van groene waterstof (waterstof geproduceerd uit hernieuwbare bronnen) in de transitie en proberen we de volgende vragen te beantwoorden: Waarom is groene waterstof belangrijk voor de transitie? Wat is het plan en wat zijn de doelstellingen van de EU? Waar staan we nu? Wat zijn de uitdagingen? We eindigen met een conclusie.

Georgette BoeleMoutaz Altaghlibi(+1)08/10/2024

Flagship publicaties

Wilt u op de hoogte blijven?

Stel zelf uw nieuwsbrief samen. Selecteer de onderwerpen en de gewenste frequentie en u wordt actief op de hoogte gehouden van onze laatste research publicaties.