Column

Column: Nederland wint het EK

DuurzaamheidKlimaatbeleidKlimaateconomieEnergietransitieSocial impact

Over 4 dagen begint het 17e Europees kampioenschap voetbal. Duitsland is weer gastheer, net zoals in 1988, toen Nederland 'auf deutschen Fußballplätzen' zegevierde. De kans op een herhaling van dit voetbalsucces van ‘88 is klein. Hoewel, voetbal is een spelletje waarbij niet altijd de beste wint. Er is dus nog zeker hoop. Maar er is nog een EK waar de kansen op winst voor Nederland veel groter zijn.

Soccernomics

Tien jaar lang had het Economisch Bureau van ABN AMRO de mooie tradities om tijdens Europese of de mondiale voetbalkampioenschappen een economische analyse te maken. Ter ‘leering ende vermaeck’. Het was sowieso een mooi excuus voor de economen om in de baas zijn tijd met voetbal bezig te zijn.

De analyses werden gemaakt vanaf het Europees kampioenschap voetbal in Nederland & België in 2000 tot en met het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne & Polen in 2012. Vaak ging het daarbij om de vraag welk land het toernooi zou moeten winnen om in economisch opzicht het meest te profiteren. Zo werd volgens de ABN AMRO analyse van destijds over het EK voetbal van 2000 de meeste winstkans toegedicht aan Nederland, maar de economische favoriet was Duitsland. Want een winst van Duitsland zou het meest gunstigst uitpakken voor de Europese economie. Uiteindelijk won Frankrijk dat jaar. In de drie jaar die daarop volgde zwakte de economische groei van de Europese economie steeds meer af: van circa 4% groei in 2000 naar ongeveer 1% in 2003.

Voor de start van het Europees kampioenschap voetbal van 2012 was de conclusie van onze voetbaleconomen dat Frankrijk zou moeten winnen, met name omdat dit een sterke vertrouwensimpuls zou geven aan de Europese economie. Wij voorspelden toen dat de Duitse Mannschaft aan het langste eind zou trekken. Het werd uiteindelijk Spanje dat er met de winst vandoor ging. In de drie jaar die daarop volgde, sterkte de economie van Europa steeds meer aan: van circa -1% groei in 2012 naar ongeveer 2,5% in 2015.

Nederland, oh Nederland… jij bent een kampioen

Het is volgens de bookmakers niet aannemelijk dat Nederland het Europees kampioenschap voetbal van 2024 in Duitsland gaat winnen. De grootste kanshebbers volgens de bookies zijn Frankrijk en Engeland. Nederland staat bij de bookies op een achtste plaats, nog achter Italië en België.

Op een ander Europees kampioenschap zijn de kansen op succes voor Nederland echter een stuk beter. Zo staat Nederland momenteel op plek twee van alle 27 EU-landen met de sterkste afname van haar broeikasgas (BKG)-emissies in de post-Parijs periode (2017-2023). Met slechts een fractie verschil staat Portugal op de eerste plaats. Finland is een goede derde, met slechts 1,5%-punt verschil op Nederland. Als Nederland de komende jaren klimaatambitie blijft tonen, dan is de kans groot dat het als eerste de 2030-eindstreep bereikt. De grote landen hebben meer moeite om het tempo van de top zes bij te houden. En zo lijkt het steeds meer op een Europese Klimaatcompetitie (EK): welk EU-land lukt het als eerste om de 2030-klimaatdoelen te halen?

Angstgegner Duitsland kwakkelt hierin. Volgens de klimaatadviseurs van de Duitse regering zal Duitsland waarschijnlijk zijn doel – om tegen 2030 de BKG-emissies met 65% te verminderen ten opzichte van 1990 – niet halen. Dit komt vooral omdat sectoren zoals transport en bouw grote moeite hebben met het invoeren van succesvolle klimaatmaatregelen. Het is een uitspraak die in tegenstelling is met de voorspelling van de Duitse klimaatminister, Robert Habeck. Hij zei namelijk in maart nog dat Duitsland op koers lag om van haar klimaatdoelen een succes te maken. Het was een uitspraak die niet waterdicht bleek. Het lijkt er daarmee dus op dat Duitsland winst in de Europese Klimaatcompetitie kan vergeten. Maar onderschat Duitsers nooit, ze kunnen in de laatste minuut nog scoren.

Deze column heeft op 10 juni in de Financiele Telegraaf gestaan