Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
Global Monthly - Zes thema’s om in de gaten te houden deze zomer
Ondanks de achtbaanrit van het voorjaar ligt de uiteindelijke ‘landingszone’ voor invoertarieven opmerkelijk dicht bij onze verwachtingen van afgelopen november. In de komende weken staan nieuwe handelsovereenkomsten op de rol; mocht dat niet op tijd gebeuren, zullen deadlines waarschijnlijk worden verschoven. De groei zal op korte termijn naar verwachting nog steeds vertragen, maar de neerwaartse risico’s zijn verminderd, terwijl een eventuele heropleving van handelsconflicten waarschijnlijk van korte duur zal zijn. Verder in de toekomst zal de Amerikaanse economie naar verwachting verzwakken, terwijl de groei in de eurozone aantrekt dankzij hogere Duitse overheidsuitgaven. We bespreken deze en andere thema’s om in de gaten te houden deze zomer. Spotlight: In deze special over duurzaamheid geven we een overzicht van de macro-economische gevolgen van Net Zero en ‘uitgestelde transitie’-scenario’s.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly juni/juli 2025
De mondiale groei zal naar verwachting op de korte termijn vertragen, nu de tariefschok in de VS leidt tot een afbouw van de frontloading van de export die in het eerste kwartaal plaatsvond. Hoewel de tarifaire klap voor de groei aanzienlijk blijft en de wereldeconomie (vooral de VS) gebukt zal blijven gaan onder grote beleidsonzekerheid, zijn de neerwaartse risico's afgenomen. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei eind 2025 en tot in 2026 zullen ondersteunen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwak(ker) vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door het effect van de tarieven op de reële inkomens. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit leidt tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed naar verwachting de rente tot 2026 zal aanhouden en de ECB de rente iets verder zal verlagen.
Woningmarktmonitor – Inkomensgroei en beperkt aanbod drijven huizenprijzen op
We verwachten een groei van de huizenprijzen van 8% in 2025 (was 7%). De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort. Woningtransacties stijgen met 12,5% in 2025 (was 5%). De verkoop van beleggingswoningen stimuleert woningtransacties.
FX Weekly - Actie USD/JPY cruciaal voor EUR/USD
EUR/JPY is dicht bij het belangrijke niveau van 170. In USD/JPY is het cruciale steunniveau 140. Een verdere stijging van EUR/USD heeft een lagere USD/JPY nodig. EUR/USD en renteverschillen bewegen weer in tandem.
Visie op rente en euro - ECB nadert het einde van de renteverlagingscyclus
De depositorente van de ECB staat op 2%. Wij denken dat de ECB bijna klaar is met renteverlagingen. Opwaartse druk op langere rentes houdt aan door onzekerheid en hogere overheidsuitgaven. Onzekerheid over economisch beleid leidt tot een daling van EUR/USD naar 1,15 per eind 2025.
Verrassende stijging nieuwe orders Nederlandse industrie
De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is over juni gestegen van 49,0 naar 51,2. Voor het eerst in een jaar tijd komt de score boven de 50 uit, waarmee de index wijst op groei van de bedrijvigheid. Ondanks de handelsoorlog met de VS zit het aantal nieuwe orders in de lift.
Column - CO2-heffing was slechts een papieren tijger
Was het een contraproductieve maatregel of juist niet? De meningen over het al dan niet hebben van een nationale CO2-heffing – naast de koolstofheffing in Europees verband (EU ETS) – liepen flink uiteen. Voor de één was het slechts een ‘race to the bottom’ en voor de ander juist een echte ‘race to the top’. In ieder geval werd een meerderheid van de Tweede Kamer het vorige week eens over het schrappen van de maatregel. Het verlicht de druk op de energie-intensieve industriële ETS bedrijven enigszins, maar de druk op verduurzamen neemt hierdoor af.
ESG & Economie - Sterke groei in EU clean tech handel
De kans is groot dat de mondiale vraag naar schone koolstofarme technologieën (ook wel ‘clean tech’ of ‘low carbon technologies’) de komende jaren verder zal toenemen. In Europa zal de groei van de vraag naar schone technologieën hoofdzakelijk gevoed door de noodzaak van het halen van de gestelde klimaatdoelen. Belangrijk is dan dat niet alleen de productiecapaciteit voor schone technologieën wordt uitgebreid op het Europese continent, maar bovenal dat de handelsstromen in schone technologieën open en toegankelijk blijven. Het hebben van inzicht in de mondiale handelsstromen van schone technologieën en de marktontwikkelingen in dit segment is van belang voor zowel het bedrijfsleven als voor beleidsmakers die actief zijn met de energietransitie. Het helpt bij het identificeren van eventuele risico's en mogelijke kansen. In deze publicatie gaan we in op de belangrijkste trends in de handelsstromen van schone technologieën in de EU-27. Wij belichten niet alleen wat de verhoudingen zijn in de import en de export van schone technologieën in de EU-27, maar laten ook zien welke landen de belangrijkste handelspartners voor de EU-27 zijn. Wij merken op dat de EU-lidstaten onderling grote verschillen laten zien in de handel van schone technologieën en dat slechts een handjevol landen het verschil maakt hierin. Tot slot gaan we in op de groei van de handel in schone technologieën. Uit de data blijkt dat sinds 2017 de handel in schone technologieën een veel sterkere groei heeft laten zien dan de totale handel in goederen in de EU-27. We sluiten af met een conclusie.
Transactie Trends - Minder lenen en meer vrijheid voor studenten
Uit een analyse van de inkomsten van zes cohorten eerstejaars studenten blijkt dat hun financiële positie is verbeterd. Zowel de herinvoering van de basisbeurs als de stijgende uurlonen hebben hieraan bijgedragen. Eerstejaars studenten zijn minder afhankelijk geworden van studiefinanciering. Ze leenden minder, waardoor zij een kleinere studieschuld opbouwen. Eerstejaars studenten ervaarden afgelopen jaar de financiële vrijheid om minder uren te werken.
VS - De importheffingen zullen geen inflatiegolf ontketenen
We evalueren of de initiële inflatieschok als gevolg van de importheffingen opnieuw kan omslaan in een hardnekkige inflatiegolf. De handelsoorlog kan opnieuw verstoringen in de toeleveringsketen veroorzaken, hoewel dit na de de-escalatie minder waarschijnlijk is. Exportbeperkingen blijven een bedreiging. De VS heeft al te maken met zwakker arbeidsaanbod, maar dit wordt grotendeels opgevangen door een zwakkere vraag. Het gebrek aan stimulans van de Big Beautiful Bill is een zegen in vermomming, omdat meer vraagstimulerende uitgaven behoorlijk inflatoir zouden zijn. Hoewel sommige omstandigheden lijken op de omstandigheden die leidden tot de inflatiegolf van 2020-2022, zijn het kleine rimpelingen, geen perfecte storm. We belichten twee alternatieve kanalen die ertoe kunnen leiden dat de inflatie weer aantrekt.