Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
ESG & Economie - Gasverbruik ligt sinds energiecrisis structureel lager
Het gasverbruik in Nederland ligt over de periode 2022-2024 gemiddeld 27% lager dan over de periode 2019-2021. Elektrificatie met hernieuwbare energie wint aan belang, maar gasgestookte energieopwekking blijft voorlopig nog nodig in Nederland. Ondanks de daling in gasverbruik en broeikasgasemissies, kunnen lagere gasprijzen in 2025 weer leiden tot een toename in verbruik en uitstoot, vooral in de industrie en glastuinbouw.
Nederlandse economie in zicht - Veerkracht van de interne vraag in externe onzekerheid
De Nederlandse economie heeft in 2024 een duidelijke verbetering van de groei doorgemaakt; de vraag van de overheid en huishoudens waren de belangrijkste aanjagers. De consumptie stijgt ondanks pessimisme bij huishoudens; stijgende koopkracht, toenemende huizenprijzen en de krappe arbeidsmarkt dragen bij aan de consumptiegroei.
FOMC Preview – Hedge tegen Trump
Wij verwachten dat de Fed aanstaande woensdag de rente gelijk zal houden, en zich zal verzetten tegen agressievere renteverlagingen die door de markten is ingeprijsd. Recente inflatiecijfers, opwaartse inflatierisico's en het risico dat de lange-termijn inflatieverwachtingen oplopen, beperken de ruimte voor versoepeling. Door de rente nu stabiel te houden, wordt de kans kleiner dat de rente op korte termijn moet worden verhoogd en wordt conflict met de regering-Trump vermeden of verminderd.
Duitse verkiezingsuitslag zal klimaatbeleid vertragen maar niet doen ontsporen
De volgende Duitse coalitieregering zal waarschijnlijk bestaan uit de CDU/CSU en de SPD - waarmee de beroemde GroKo (Grote Coalitie) nieuw leven wordt ingeblazen. De nieuwe coalitie volgt op wat werd beschouwd als een van de meest "klimaatambitieuze" regeringen ter wereld.
Amerikaanse inflatie is meer dan op het eerste gezicht lijkt, maar tarieven minder
De Amerikaanse economie zag vandaag twee belangrijke ontwikkelingen. De volgende stap in de handelsoorlog van Trump werd van kracht toen de VS tarieven van 25% instelde op alle staal- en aluminiumimport. Veel van de belangrijkste handelspartners, waaronder de EU, kondigden vergeldingsmaatregelen aan. Vanmiddag kwam de CPI inflatie lager dan verwacht naar buiten, met een stijging van 0,2% m/m voor zowel de hoofd- als de kerninflatie, terwijl de consensus 0,3% m/m had verwacht. De tarieven zijn slecht nieuws, maar misschien niet zo slecht als het hoofdcijfer suggereert, terwijl de inflatie goed nieuws is, maar misschien niet zo goed als het hoofdcijfer suggereert.
FX Weekly - Zal de outperformance van de Zweedse kroon aanhouden?
De Zweedse kroon is tot nu toe de sterkste valuta van de ‘majors’ dit jaar. Dit is deels een herstel van de zwakte van vorig jaar, maar weerspiegelt ook sterkere economische cijfers en ‘uitprijzen’ van renteverlagingen Riksbank. Een verdere stijging van de kroon is waarschijnlijk beperkt door een aantal factoren.
Eerste schoten gelost in handelsoorlog VS-EU
Het besluit van de VS om een tarief van 25% te heffen op alle invoer van staal en aluminium leidde tot onmiddellijke vergelding door de EU, gericht op politiek gevoelige Amerikaanse exportproducten. Hoewel de tarieven betrekking hebben op alle invoer uit de VS, is dit de eerste keer dat de EU direct in het geding komt. Er zijn twee belangrijke dingen op te merken over deze tarieven.
ESG & Economie - CO2-compensatie: Bomen of geen bomen?
De VN Climate Change heeft een werkgroep voor het verminderen van de uitstoot door ontbossing en bosdegradatie in ontwikkelingslanden en REDD+ is daar een onderdeel van. REDD+ is een raamwerk om ontwikkelingslanden aan te moedigen de uitstoot te verminderen en de verwijdering van broeikas gassen te verbeteren. Landen hebben het REDD+ raamwerk opgezet om bossen te beschermen als onderdeel van het Klimaatakkoord van Parijs [1] hier . Verschillende bedrijven hebben programma's met gecertificeerde CO2-normen om financiering te stimuleren voor activiteiten die emissies verminderen en verwijderen, bestaansmiddelen verbeteren en de natuur beschermen. Bovendien is er een vrijwillige markt die CO2-certificaten verkoopt aan kopers die proberen de CO2-uitstoot te compenseren. Eén van de aandachtsgebieden van deze compensatie is het planten van bomen. Op 26 juni 2024 publiceerden wij een ESG & Economie-rapport met als titel ‘Helpen koolstofvastleggingstechnologieën om netto nul te bereiken?’ [2] hier . Eén van de biologische koolstofvastleggingstechnologieën is het planten van bomen (bebossing en herbebossing). Bebossing is het omzetten van land dat lange tijd niet bebost is geweest in bos. De bedoeling hiervan is natuurlijk goed. Over het algemeen wordt aangenomen dat ontbossing leidt tot hogere wereldwijde temperaturen en dat bebossing de stijging van de wereldwijde temperatuur zal beperken. Maar zoals zo vaak het geval is, kan worden afgevraagd of alle relevante aspecten in aanmerking zijn genomen en of ze het gewenste effect hebben. Dit rapport richt zich op die vraag. We beginnen met de mogelijke klimaateffecten van het planten of verwijderen van bomen. Deze effecten zijn belangrijk om in overweging te nemen wanneer bepaalde CO2-compensatie producten worden overwogen. Daarna laten we de resultaten zien van wetenschappelijk onderzoek. We eindigen met een conclusie.
Macro Watch - Wat is de macro-impact van al deze onzekerheid?
Onzekerheid heeft een negatief effect op de macro-economie, zelfs zonder daadwerkelijke beleidswijzigingen. Huishoudens consumeren minder en bedrijven investeren minder, wat een verdere rem zet op de toekomstige groei. De VS zal naar verwachting de grootste impact voelen op de economische activiteit, terwijl de gedeeltelijke verplaatsing van investeringen naar de eurozone de negatieve effecten zal temperen.
Column - Staalindustrie weer in crisismodus
De Europese staalindustrie heeft momenteel pittig wat tegenwind te verduren. Zwakke vraag, hoge energiekosten, lage marges, stevige wereldwijde concurrentie, meer Chinese export van staal, toenemende druk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een nieuwe reeks van Amerikaanse handelstarieven. De staalindustrie heeft echter voor heel wat uitdagingen gestaan in de afgelopen decennia. Zij is daarmee gepokt en gemazeld als crisismanager. Maar zou het kunnen zijn dat deze storm iets te perfect is voor de Europese staalindustrie?