Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
FX Weekly – Update prognoses voor Britse pond
Sinds 13 januari heeft het Britse pond beter gepresteerd dan de Amerikaanse dollar. Maar het heeft het iets minder goed gedaan ten opzichte van de euro. Renteverschillen kunnen zich opnieuw laten gelden als drijvende kracht. Dit kan leiden tot een groter herstel van de dollar en wat zwakte van de EUR/GBP. Daarnaast verwachten we economische zwakte in de eurozone in 2025. In 2026 voorzien we dat een sterkere economie in de eurozone de euro zal steunen ten opzichte van het Britse pond en dat de dollar in het algemeen kan verzwakken.
Column - Koddig klimaatnieuws
Er komt soms wat merkwaardig klimaatnieuws over de energietranstie langs. Het zijn dan de nieuwsberichten over alledaagse dingen die verrassend genoeg toch nog veel aandacht kregen. Ik wil hier een paar voorbeelden de revue laten passeren om een beeld te schetsen. We gaan eerst douchen, daarna de tandenpoetsen en tot slot de hond uitlaten. Het blijkt dat het soms allemaal een beetje kan doorschieten. Maar de pietluttigheid ervan heeft ook weer iets vermakelijks.
FX Weekly - Een dollarherstel zou snel kunnen komen
De valutamarkten zijn op dit moment onvoorspelbaar. Dit komt door de gemengde berichten van de regering Trump. Er is al veel slecht nieuws voor de dollar ingeprijsd en er zou in de nabije toekomst een korte opleving kunnen komen. Dit verandert echter niets aan de negatieve dollartrend op lange termijn en beleggers zullen de dollar waarschijnlijk verkopen op rally's. De Noorse kroon presteert waarschijnlijk iets beter dan de euro.
China - The Art of the No-Deal
Na de scherpe escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China in april staat China een flinke exportschok te wachten. Vrijstellingen voor elektronica, omleiding en diversificatie van de export, en meer steunmaatregelen zullen deze schok verzachten. We hebben onze groeiramingen voor 2025/2026 verlaagd naar 4,1% (van 4,3%) en 3,9% (van 4,2%).
VS - De VS heeft de handelsoorlog al verloren
Een van de belangrijkste doelen van het beleid van de Trump-regering is om minder afhankelijk te worden van China, maar de maatregelen zijn slecht op elkaar afgestemd en bovendien te grillig. De handelsoorlog schaadt iedereen, maar de VS nog meer dan andere landen. De prijs van het loskoppelen van China is hoger dan alleen inflatie: de VS dreigt de controle over het mondiale financiële systeem te verliezen.
Nederland - Bijgestelde groeivoorspellingen door Amerikaanse tarieven
We hebben onze groeivoorspellingen bijgesteld naar 1,4% voor 2025 (van 1,8%) en 1,3% voor 2026 (van 1,0%). De besprekingen over de Voorjaarsnota zijn afgerond en de coalitie heeft haar plannen gepubliceerd. Ze geven de koopkracht van huishoudens waarschijnlijk een boost op de korte termijn, maar structurele investeringen ontbreken.
Eurozone - Terugdraaiing en pauze neemt wat pijn weg
Onzekerheid blijft economisch herstel eurozone beïnvloeden. Het herstel wordt op korte termijn een halt toegeroepen door invoerheffingen; fiscaal beleid verhoogt groeivooruitzichten in 2026. Door deflatoire krachten zal de ECB de rente waarschijnlijk verder verlagen tot 1,5% in september.
Global Monthly - De enige zekerheid is onzekerheid
Het handelsbeleid van de VS is op z’n minst grilling te noemen. Tarieven werden aangekondigd, opgeschort en vervolgens gericht op China. Ook waren er belangrijke uitzonderingen op productgroepen. Het is onduidelijk wat de Trump-administratie eigenlijk wil. Dit maakt het voorspellen van uitkomsten nog moeilijker. Met onzekerheid als enige echte zekerheid is de wereldeconomie - en dan vooral de Amerikaanse - het grootste slachtoffer. Maar dat geldt ook voor de centrale rol van de VS in het mondiale financiële systeem. Spotlight: De Amerikaanse dollar staat voor moeilijke tijden, maar de echte test moet nog komen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly april 2025
De invoerheffingen van de VS verrasten zelfs onze pessimistische verwachtingen en ondanks het uitstel van 90 dagen blijven er aanzienlijke tarieven van kracht. De VS heeft zich vooral gericht op China, zoals we al lang verwachtten, maar de eurozone (en de rest van de wereld) worden nog steeds hard getroffen - door zowel de invoerheffingen als de beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 ondersteunen. De wereldwijde handel en groei profiteren aanvankelijk ook van ‘frontloading’ van invoer uit de VS in afwachting van tariefverhogingen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwakker vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door de inflatieschok. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder de doelstelling uitkomt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij het beleid van de Fed tot eind 2026 gelijk blijft en de ECB de rente blijft verlagen.
Economische ramingen per 23 april 2025
Het Economisch Bureau schrijft dagelijks over ontwikkelingen in de macro-economie. Hierbij onze laatste voorspellingen over de rente- en valutaontwikkelingen, prijzen in grondstoffenmarkten en de economische trend in ontwikkelde en opkomende markten.