Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
Transactie Trends - Bestaanszekerheid van Nederlandse huishoudens
Analyse van 340 000 Nederlandse huishoudens biedt voor het eerst inzicht in de ontwikkeling van bestaanszekerheid. We bekijken de mate waarin het netto-inkomen van een huishouden opgaat aan vaste lasten, waardoor basale uitgaven en het opvangen van tegenvallers lastig wordt.
Transactie Trends - Sociale huurders geven lagere woonlasten volledig uit
We bestuderen de effecten van lagere woonlasten op uitgaven door te kijken naar de inkomensafhankelijke huurverlaging van 2023. De inkomensafhankelijke huurverlaging gaat deels op aan een lagere huurtoeslag en het overgebleven deel wordt volledig geconsumeerd. De netto huurverlaging draagt dus direct bij aan hogere huishoudconsumptie en het wordt niet gebruikt om financiële buffers op te bouwen. Onze analyse laat ook zien dat er grote uitdagingen zijn om gericht inkomensafhankelijk huurbeleid te voeren.
FX Weekly – Nieuwe ramingen USD/CNY
Verlagingen van importheffingen ondersteunen de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere meest verhandelbare valuta's. Dit komt op een moment dat de dollar al aan het herstellen was. Het herstel zou kunnen doorzetten, maar we verwachten dat de negatieve langetermijntrend van de dollar zal aanhouden. We verlagen onze prognose voor USD/CNY voor eind 2025 van 7,80 naar 7,30 .
Macro Watch - Nou, dat gaat snel met die de-escalatie
Vanochtend kondigden China en de VS een belangrijke de-escalatie in de handelsoorlog aan, waarbij de bilaterale tarieven van 145% (op Chinese export) en 125% (op Amerikaanse export) werden verlaagd naar respectievelijk 30% en 10%.
Column - Klimaatoffensief strandt in loopgravenoorlog
De strijd tegen klimaatverandering voeren we nu al enige tijd. Dit doen we onder andere door minder verbruik van fossiele brandstoffen, door meer gebruik te maken van hernieuwbare energie, door meer bomen te planten en door duurzame landbouwpraktijken in te voeren. Parallel aan deze klimaatinspanningen stijgen de uitgaven aan het defensieapparaat explosief. De militaire uitbreidingen en de grotere kans op militaire conflicten, brengen weinig soeps voor het milieu en zorgen voor een impasse in de klimaatoorlog. Van een win-win scenario kan hier geen sprake zijn.
ESG en Economie - Meer veiligheid kan ten koste gaan van milieu
Met meer geopolitieke onrust, bespreken EU-landen opties om de defensie-uitgaven op te voeren en de financiering ervan te regelen. Hiervoor zijn drie opties: financiering met schulden, verhoging van belastingen en/of bezuinigingen of gebruik van EU-programma's.
FX Weekly - Centrale banken in de schijnwerpers
Licht herstel in de koers van de dollar. Bank of England verlaagt de bankrente met 25 basispunten. Lagere rente in Polen en hogere rente in Brazilië. Riksbank en Norges Bank houden monetair beleid ongewijzigd.
Nederland PMI - Lagere orderposities en meer ontslagen in de industrie
Ook in april bleven omstandigheden voor de Nederlandse industriële sector uitdagend met een aanhoudende daling van nieuwe orders en slechts een marginale productiegroei. De Nevi Inkoopmanagersindex (Nevi PMI) daalde van 49,6 naar 49,2 in april 2025, het laagste niveau in drie maanden.
Visie op rente en euro - Ramingen aangepast door invoerheffingen en volatiliteit
Financiële markten waren erg volatiel in april door de veelvuldige wijzigingen in het handelsbeleid van de VS. Wij hebben onze economische, rente en valutaramingen aangepast.
Wereldhandel - Frontloading gaat vooraf aan tariefschok
Het herstel van de wereldhandel en de mondiale industrie begin 2025 is mede gesteund door het naar voren halen (frontloading) van de handel in de aanloop naar hogere Amerikaanse importtarieven. Kalmte voor de storm? De schok van de Amerikaanse invoertarieven zal de wereldhandel raken: containerboekingen van/naar de VS nemen een duikvlucht, export-PMI's zijn gedaald en het IMF en de WTO hebben hun prognoses voor de groei van de wereldhandel verlaagd. Er zijn tekenen van frontloading van de handel voorafgaand aan deze tariefschok, met name in de VS (het epicentrum van de tarieven), maar ook in China en de eurozone. Voor Nederland zijn deze tekenen vooralsnog wat minder aanwezig. Na de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China is de vrees voor een nieuwe Chinese aanbodschok op de Europese markten toegenomen. Toch biedt deze handelsoorlog naast risico’s ook kansen voor Europese bedrijven.