De economie van het thuiswerken


Bij binnenkomst van ons hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas, loop je tegenwoordig direct na de tourniquetpoortjes aan tegen een groot beeldscherm. Op dit beeldscherm wordt realtime weergegeven hoe de bezetting is op de verschillende verdiepingen in het gebouw. Dinsdagen en donderdagen zit het gebouw propvol; op vrijdagen is er slechts een enkeling te bekennen.
Na meer dan dertig jaar fulltime forensen tussen Alkmaar en Amsterdam, zie ik thuiswerken als een zegen. Wel erken ik dat één of twee dagen per week naar kantoor noodzakelijk blijft om sociale cohesie met collega’s te behouden. Ook constateer ik dat die noodzaak er meer is bij de jongeren op de afdeling dan bij de “ouwe rotten”.
Een internationaal onderzoek van Deepki, een organisatie die research doet naar duurzaamheid in de gebouwde omgeving, laat zien dat de thuiswerktrend een positieve invloed heeft op de vermindering van de CO2 uitstoot. Hun internationale onderzoek toont aan dat het energieverbruik per vierkante meter per jaar in KWh van een huis veel efficiënter is dan van een kantoor.
Volgens het onderzoek blijft de kantoorbezetting momenteel nog achter bij het pré-pandemische niveau. Eén tot twee dagen thuiswerken lijkt de norm. Wel vraag ik mij af of de hoge energiekosten mensen heeft aangezet in de “stookmaanden” weer meer naar kantoor te gaan.
Collega’s zijn eens gaan freewheelen met de Deepki data. Zij berekenden – met de nodige veronderstellingen – dat bij een thuiswerkregeling van 2 dagen per week de totale uitstoot per vierkante meter per jaar mogelijk kan verminderen van 251 naar 171 kg. In de berekening is ook rekening gehouden met het woon-werkverkeer van de werknemer. Een prachtige bijvangst van al dat thuiswerken onderweg naar een emissieloze toekomst.
Sinds het 4e kwartaal van 2019 is de leegstand van kantoren in Noordwest Europa verdubbeld. Dit kan verder toenemen als de trend naar thuiswerken blijft of zelfs versterkt. Op vrijdagen het kantoor sluiten is bij een aantal bedrijven al de norm. Het levert bedrijven de financiële voordelen van lagere huren, minder energiegebruik en lagere vergoedingen voor het vervoer van werknemers.
Als fervent thuiswerker ben ik ook overtuigd van een hogere productiviteit bij thuiswerken ten opzichte van werken in een drukke kantoortuin. Voor het complete plaatje zou er ook eens gekeken met worden naar het welzijn van de medewerker. Leidt thuiswerken tot minder ziekmeldingen? En hoe waardeert de medewerker de extra vrije tijd in plaats filerijden of als een sardientje naar huis in het openbaar vervoer.
Deze column verscheen eerder in Deal! Vakblad voor inkopers van de Nevi