Publication

FX Weekly - Alle aandacht gaat uit naar de Bank of England

Macro economiePrognosesGlobalVerenigd Koninkrijk

Het beleggerssentiment is verslechterd dat zorgt voor vraag naar veiligehavenmunten. De Fed klonk iets meer verkrappingsgezind en dit steunde de dollar. Veel centrale banken kwamen deze week bijeen. De Centrale banken van Zweden en Zwitserland klonken vooral verruimingsgezind. De Braziliaanse centrale bank blijft de rente in een rap tempo verhogen. De Norges Bank is begonnen met het verhogen van de rente. Nu gaat alle aandacht naar het rentebesluit van de Bank of England.

Veiligehavenvraag en de Fed steunen de dollar

De afgelopen week zijn beleggers voorzichtiger geworden. Dit komt doordat ze bezorgd zijn over de situatie rondom de grote Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De kredietbeoordelaars hebben de rating van deze vastgoedontwikkelaar naar beneden bijgesteld. Deze ratings staan nu erg laag. Beleggers waren bang dat het bedrijf niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Het lijkt er nu op dat het bedrijf overlegt met obligatiehouders over verplichtingen die vandaag vrijvallen. Toch zullen beleggers nog wel even een slag om de arm houden. Kortom het sentiment op de valutamarkten is verslechterd en beleggers hebben veiligehavenmunten gekocht zoals de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank.

Deze week kwam de Amerikaanse centrale bank, de Fed, bijeen. Ze gaf aan mogelijk in December het tempo van het opkoopprogramma in het vierde kwartaal te verlagen oftewel ‘taperen’. Twee leden van het beleidscomité zijn meer verkrappingsgezind geworden. Zij zien nu een renteverhoging in 2022. Hierdoor zijn de kansen op een renteverhoging in 2022 toegenomen. Maar in de persconferentie zei Fed-voorzitter Powell dat het moment om te taperen niet als signaal moet worden gezien als de eerste renteverhoging. De Amerikaanse dollar steeg naar het rentebesluit maar dit was tijdelijk van aard. EUR/USD is weer terug net boven het niveau van 1.17.

Bank of Japan verandert de rente voorlopig niet

De centrale bank van Japan liet het beleid ongewijzigd. De bank liet de beleidsrente op -0,1% en het rentedoel op tienjaars staatspapier op 0,1%. We denken dat ze de rente in de komende jaren niet verandert. De inflatiedruk in Japan is structureel lager dan in de VS, het VK en in de eurozone. Dus de centrale bank van Japan staat achteraan in het rijtje van centrale banken die de komende jaren de beleidsrentes gaan verhogen. Er zijn twee belangrijke drijfveren die de koers van de Japanse yen beïnvloeden. Ten eerste is er vraag naar veiligehavenmunten. Ten tweede stijgen de rentes op staatspapier harder in andere landen dan in Japan. Het verslechterende beleggersklimaat heeft de yen gesteund. Maar zodra dit weer verbetert en rentes in andere landen oplopen dan zal de yen dalen.

Riksbank niet vóór derde kwartaal verhogen

De Zweedse centrale bank liet de beleidsrente ongewijzigd op 0%. Ze gaf ook aan dat de rente niet vóór het derde kwartaal van 2024 omhoog gaat. Ze gaat ervan uit dat inflatie tijdelijk hoger kan zijn dan 2%. Mochten de vooruitzichten voor inflatie verzwakken dan kan het monetair beleid worden verruimd. Het verruimingsgezinde commentaar was in lijn met verwachtingen van beleggers. Dus het had weinig invloed op de koers van de Zweeds kroon. De kroon doet het vooral goed als de eigen economie het beter doet en beleggers bereid zijn om risico te nemen. Bekeken vanuit fundamentele concurrentieverhoudingen, zoals koopkrachtpariteit, is de Zweedse munt is relatief goedkoop. We verwachten een gematigde stijging van de munt. Maar een verruimingsgezinde centrale bank kan deze stijging afremmen.

Centrale bank van Brazilië blijft in een rap tempo de rente verhogen

De centrale bank van Brazilië verhoogde de rente met 100 basispunten naar 6,25% en gaf meteen ook aan dat de rente bij de volgende vergadering opnieuw met 100 basispunten kan worden verhoogd. De uitkomst en de toon van de centrale bank was in lijn met verwachting. De munt bewoog amper. Dit komt door twee tegengestelde factoren. Beleggers zijn op dit moment wat voorzichtiger en nemen minder risico en hierdoor is er minder vraag naar dereaal. Aan de andere kant zijn de vooruitzichten voor een hogere beleidsrente positief voor de munt.  Maar onzekerheid over de verspreiding van de covid-delta-variant en politieke onzekerheid voor de verkiezingen die in oktober 2022 gehouden worden kan tijdelijk zorgen voor een lagere koers van de munt.

Zwitserse centrale bank

De Zwitserse centrale bank liet het monetair beleid onveranderd. Ze gaf ook aan ze op de valutamarkten zal interveniëren als dat nodig is om de sterkte van de frank tegen te gaan.  Dit was in lijn met verwachtingen

Norges Bank begint met het verhogen van de beleidsrente

De Noorse bank heeft vandaag een begin gemaakt met de normalisatie van het monetair beleid. Ze verhoogde de beleidsrente met 25 basispunten van nul naar 0,25%. Ze gaf ook aan dat pad van renteverhogingen iets steiler zal zijn. Voor eind 2022 verwacht de Norges Bank een beleidsrente van 1,12%. Hierdoor is de Noorse kroon gestegen en we denken dat dit nog even door kan gaan.

Alle ogen op de Bank of England

Vandaag beslist de Bank of England over het monetair beleid. We denken dat ze haar beleid niet aanpast. Beleggers gaan ervan uit dat de centrale bank de rente halverwege 2022 gaat verhogen. Wij zijn van mening dat dat pas in 2023 zal gebeuren. Maar we denken wel dat de Bank of England de rente vóór de Fed verhoogt. Beleggers hebben het Britse pond van de hand gedaan omdat ze minder positief waren in het algemeen. Een minder verkrappingsgezinde centrale bank zal waarschijnlijk zorgen voor een verdere daling van het pond.