Publication

FX Weekly - De Amerikaanse dollar doet het tot nu toe goed

Macro economieChinaEurozoneGlobalVerenigde Staten

De Amerikaanse dollar presteerde in augustus beter dan andere belangrijke valuta's. Voor de komende maanden verwachten we range trading. We zullen de ontwikkelingen in de yen, yuan en speculatieve posities nauwlettend volgen.

De Amerikaanse dollar presteerde beter in augustus

De vakantieperiode loopt ten einde en de marktliquiditeit keert terug. In augustus presteerde de Amerikaanse dollar beter dan alle andere belangrijke valuta's, waarbij de Noorse kroon met een daling van 4,4% de zwakste prestatie leverde. De euro deed het relatief goed en daalde slechts 1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De dollar steeg toen de renteverschillen op tienjaars staatspapier (nominaal en reëel) groter werden ten opzichte van een aantal valuta's, waaronder de euro, het Britse pond en de Japanse yen. Als gevolg hiervan naderde de dollarindex de hoogste stand van eind mei, bewoog USD/JPY tijdelijk boven 147 en EUR/USD tijdelijk onder 1,08. De dollarindex heeft de neiging om in september te stijgen. Sinds 2017 steeg de dollar in september namelijk tussen 0,4% en 3,2%. Het is dan ook niet verrassend dat EUR/USD de neiging heeft om in dezelfde periode te dalen.

Een verdere stijging van de dollar in september?

Voor de komende maanden denken we dat de opwaartse trend voor de dollar beperkt is. Onze verwachtingen voor de Fed, ECB en Bank of England liggen dicht bij de marktconsensus in 2023. Mochten deze verwachtingen uitkomen, wordt voor de komende maanden range trading verwacht. Onze prognose voor het einde van het jaar voor EUR/USD staat op 1,08.

Er zijn echter drie ontwikkelingen die nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden. Ten eerste de ontwikkelingen in USD/JPY. De markt lijkt te testen of de Japanse autoriteiten een verdere verzwakking van de yen zullen tolereren. USD/JPY werd tot boven 147 (zwakke yen) geduwd, maar dook er daarna snel weer onder. De markt is behoorlijk nerveus rond deze niveaus. USD/JPY is voornamelijk een weerspiegeling van de renteverschillen op tienjaars staatspapier tussen de VS en Japan (nominaal en reëel). Eén van deze renteverschillen geeft aan waarom USD/JPY zich op de huidige niveaus bevindt, maar de andere wijst op lagere niveaus. Er is dus een divergentie in de richting van de renteverschillen en dit is altijd een waarschuwingssignaal. Een tweede belangrijke ontwikkeling betreft de Chinese yuan. Ook hier test de markt of de Chinese autoriteiten bereid zijn de yuan verder te laten verzwakken. USD/CNY weerspiegelt de staat van de Chinese economie en de stapsgewijze versoepeling van het monetair beleid door de centrale bank. Ten derde hebben speculanten bijna geen positie in de dollar, maar hebben ze veel euro’s gekocht en aardig wat yen verkocht. Wanneer deze speculanten niet meer overtuigd zijn dat de euro gaat stijgen en de yen gaat dalen dan kunnen ze deze posities van de hand doen. Dit zou kunnen leiden tot grote koersbewegingen in EUR/USD, USD/JPY en EUR/JPY.

Positionering voor 2024

Tegen het einde van het jaar zal de markt zich waarschijnlijk gaan positioneren voor 2024. Onze verwachtingen voor renteverlagingen door de Fed, ECB en BoE zijn agressiever dan die van de markt, waarbij de grootste afwijking voor de ECB ten opzichte van de markt geldt. We voorzien daarom een zwakke euro ten opzichte van een groot aantal valuta's en een aanzienlijke zwakte van de dollar ten opzichte van de yen.