Publication

FX Weekly - De Amerikaanse dollar is iets verzwakt

Macro economyGlobalUnited States

De Amerikaanse dollar is sinds medio april iets verzwakt. AUD en NZD hebben beter gepresteerd. De volgende FX Weekly wordt gepubliceerd op 29 mei.

De US-dollar is sinds medio april iets verzwakt

Sinds 16 april is de Amerikaanse dollar iets verzwakt ten opzichte van de meeste belangrijke valuta, behalve de Japanse yen. Zo is EUR/USD gestegen van 1,0601 op 16 april naar 1,0829 vandaag. In deze periode zijn de verwachtingen over het monetaire beleid van de Fed niet veranderd, hoewel er wel iets meer renteverlagingen voor de ECB zijn ingeprijsd. Dit had moeten resulteren in een iets hogere dollar ten opzichte van de euro en niet in een lagere. Wat is dan de belangrijkste reden achter de zwakkere Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro? De tienjaars renteverschillen (nominaal en reëel) zijn verschoven in het voordeel van de euro ten opzichte van de dollar. Dit was ook het geval voor het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Maar voor de yen is de situatie anders. Zowel de nominale als de reële renteverschillen tussen de VS en Japan indiceren dat USD/JPY zou moeten zijn gedaald. Omdat deze renteverschillen een belangrijke drijfveer zijn voor USD/JPY, is deze divergentie duidelijk een waarschuwingssignaal. De strijd tussen de markt en de Japanse autoriteiten is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor deze divergentie.

Alle ogen zijn gericht op de CPI-cijfers en de detailhandelsverkopen in de VS vanmiddag, en op de sprekers van de Fed en de ECB deze week. Voorlopig blijven renteverschillen (reëel en nominaal) de motor achter EUR/USD en andere valutaparen.

AUD en NZD hebben beter gepresteerd

De sterkste valuta's sinds medio april waren de Australische dollar en de Nieuw-Zeelandse dollar. De Australische dollar is met 3,7% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Nieuw-Zeelandse dollar met 2,9%.

De hoger dan verwachte Australische inflatiecijfers in april leidden tot het uitprijzen van een aantal van de verwachte renteverlagingen door de RBA dit jaar, en het renteverschil tussen de Amerikaans en Australisch tienjaars staatspapier is kleiner geworden. De markt verwacht nu slechts een kleine kans op een renteverlaging van 25 basispunten dit jaar. De RBA neemt op 18 juni een besluit over het monetaire beleid. Ondertussen heeft het bericht dat China een voorstel overweegt om lokale overheden in het hele land miljoenen onverkochte huizen te laten opkopen - wat zou helpen om onroerend goed te stabiliseren en de economie te ondersteunen - zowel de Australische als de Nieuw-Zeelandse dollar gesteund vanwege hun nauwe handelsbetrekkingen met China.

Volgende week op 22 mei neemt de Reserve Bank of New Zealand een besluit over het monetaire beleid. Verwacht wordt dat de beleidsrente ongewijzigd blijft op 5,5%.