FX Weekly - De comeback van Scandinavische valuta’s


De Noorse kroon maakte een comeback en de Zweedse kroon doet het ook goed. Een teleurstellende week voor de Amerikaanse dollar.
De Noorse kroon maakte een comeback...
Tussen medio april en 23 juni daalde de Noorse kroon met meer dan 8% ten opzichte van de euro. Het vooruitzicht van minder renteverhogingen in Noorwegen in vergelijking met andere landen en een lagere vraag naar cyclische valuta's waren de voornaamste redenen voor deze zwakte. Sinds 23 juni heeft de kroon een comeback gemaakt, met een stijging van 6% ten opzichte van de euro. Wat zit er achter dit herstel? Om te beginnen hebben de inflatiecijfers in Noorwegen voor een opwaartse verrassing gezorgd. De inflatie van de consumentenprijzen steeg in juli met 6,8% j-o-j, het hoogste niveau in 34 jaar. Ondertussen heeft het werkloosheidscijfer zijn laagste niveau sinds 2008 bereikt. Dit heeft geleid tot de verwachting dat de Norges Bank het tempo van de renteverhogingen moet opvoeren. De Norges Bank zal volgende week een beslissing nemen over de rente. De centrale bank zou de rente met 50 basispunten kunnen verhogen en het pad van renteverhogingen kunnen aanpassen naar meer renteverhogingen in de toekomst. Deze cijfers en verwachtingen hebben de kroon ondersteund.
Bovendien zijn de hogere energieprijzen en de onzekerheid over de gasvoorziening eveneens gunstig voor de kroon, aangezien Noorwegen een belangrijke energie-exporteur is. Wij verwachten dat de kroon verder zal stijgen als de Norges Bank de rente agressiever gaat verhogen, waardoor het renteverschil tussen Noorwegen en de eurozone groter zal worden. Er zijn dit jaar nog vier vergaderingen van de Norges Bank en drie vergaderingen van de ECB. Vanwege de onzekerheid over de energievoorziening verwachten wij ook dat de hoge energieprijzen de kroon zullen blijven ondersteunen. Wij hebben onze prognoses aangepast om met bovenstaande dynamiek rekening te houden. Ons nieuwe raming voor EUR/NOK voor eind 2022 is 9,6.
...en de Zweedse kroon doet het ook goed
De Zweedse kroon is sinds 5 juli ook gestegen, maar niet zo hard als de Noorse kroon. Vorige maand leidden hogere inflatiecijfers voor de consumentenprijzen (in juni werd het hoogste niveau sinds 1991 bereikt) tot de verwachting dat de centrale bank (de Riksbank) de rente met grotere stappen gaat verhogen. Volgende week worden de cijfers voor juli bekendgemaakt. Als die hoger uitvallen dan verwacht, kan dat de verwachtingen voor agressievere renteverhogingen in de toekomst verder aanwakkeren. De Riksbank heeft dit jaar nog slechts twee bijeenkomsten gepland, op 20 september en 24 november. De markt rekent op een renteverhoging van ten minste 100 basispunten voor de vergadering van september. Hoewel dit vrij agressief is, is het een mogelijkheid. Agressievere renteverhogingen dit jaar dan die welke nu zijn ingeprijsd, zijn volgens ons onwaarschijnlijk. Toch verwachten wij dat de kroon dit jaar beter zal blijven presteren dan de euro, omdat de renteverschillen groter worden. Maar de kroon is zeer gevoelig voor een verandering in het algemene marktsentiment en de prestaties van de aandelenmarkten (meer dan de Noorse kroon). Als beleggers zich dus meer zorgen gaan maken over de wereldwijde en Zweedse groeivooruitzichten, zal de kroon daar waarschijnlijk onder lijden. Wij denken dat de vooruitzichten voor de Noorse kroon beter zijn dan voor de Zweedse kroon. Wij hebben ook onze prognoses voor de EUR/SEK bijgesteld. Onze nieuwe prognose voor het einde van het jaar is 10,2 in EUR/SEK.
Een teleurstellende week voor de Amerikaanse dollar
Deze week presteerde de Amerikaans dollar minder goed dan andere belangrijke valuta's. Onzekerheid over de Amerikaanse economische groei en lager dan verwachte cijfers over de consumentenprijsinflatie zorgden voor een lagere Amerikaanse dollar. EUR/USD is terug boven de 1,03. Het neerwaartse momentum in EUR/USD is aan het wegebben. Volgende week ligt de focus op de detailhandelsverkopen in de VS, het BBP en de inflatiecijfers van het VK en de inflatiecijfers van Japan.