FX Weekly - Focus op macro-economische cijfers


De situatie in de yen is ongewijzigd. Verlies aan momentum in EUR/USD. Focus op macro-economische cijfers en verkiezingen voor de Hogerhuis in Japan. De FX Weekly gaat met vakantie tot begin september.
De situatie in de yen is ongewijzigd
We geven al een tijdje aan dat speculanten ervan uit gaan dat de Japanse yen in waarde zal stijgen. De laatste tijd zijn deze speculaties afgenomen, maar ze zijn nog steeds aanzienlijk (zie grafiek linksonder). Naarmate deze speculaties afnemen, zien we de waarde van de euro ten opzichte van de yen (EUR/JPY) en de Amerikaanse dollar ten opzichte van de yen (USD/JPY) stijgen.
De EUR/JPY-wisselkoers is boven de 172 gekomen, maar heeft het weerstandsniveau van 175 nog niet bereikt, een niveau dat in het verleden moeilijk te doorbreken bleek. Wij denken dat de EUR/JPY waarschijnlijk zijn hoogtepunt bereikt in de bandbreedte van 170-175, wat betekent dat een verdere stijging onwaarschijnlijk is en dat de koers binnenkort zou kunnen gaan dalen.
Ook de USD/JPY-wisselkoers is gestegen tot een weerstandsniveau, waar hij eerder enkele hoogtepunten tussen 148 en 149 heeft bereikt. Dit betekent dat de USD/JPY ook moeite zou kunnen hebben om verder boven dit niveau te stijgen.
Verlies aan momentum in EUR/USD
Sinds begin juli heeft de stijging van de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar (EUR/USD) momentum verloren. Op 1 juli was de hoogste waarde voor EUR/USD 1,1829, maar nu ligt deze onder 1,17. Deze beweging is niet verrassend, gezien de stijging van 13% van EUR/USD sinds begin maart.
Andere valutaparen vertonen verschillende trends, zoals de yen die lager staat ten opzichte van de euro en de dollar, en het Britse pond dat verzwakt als gevolg van onzekerheid over het beleid en het begrotingstekort. Vanmorgen waren de inflatiecijfers in het Verenigd Koninkrijk echter hoger dan verwacht, wat het Britse pond heeft ondersteund. Over het algemeen betekent dit dat de markt zich niet alleen richt op veranderingen in de Amerikaanse dollar, waardoor er op dit moment geen duidelijke richting voor de dollar is.
Bovendien hebben de financiële markten zich aangepast aan het onvoorspelbare gedrag van president Trump. Eerder dit jaar daalde de Amerikaanse dollar als gevolg van onzekerheid over het Amerikaanse economische beleid (zie grafiek rechtsboven). Recentelijk wijzen indicatoren op minder onzekerheid en raken de markten gewend aan dit niveau van onzekerheid. Als gevolg daarvan is de dollar niet verder gedaald.
Bovendien is de vakantieperiode begonnen en veranderen de markttrends in deze periode vaak. Gezien al deze factoren lijkt het erop dat de financiële markten terughoudend zijn om in de nabije toekomst aan te dringen op een verdere verzwakking van de dollar, tenzij alle omstandigheden weer op één lijn komen te liggen. Een mogelijke trigger zou de daadwerkelijke invoering van wederzijdse invoerheffingen op 1 augustus kunnen zijn, tenzij er nog handelsakkoorden worden gesloten of uitstel wordt verleend.
Focus op economische cijfers en verkiezingen voor het Hogerhuis in Japan
Deze week worden er in de Verenigde Staten belangrijke economische cijfers bekendgemaakt die van invloed kunnen zijn op de verwachtingen ten aanzien van het beleid van de Fed. Het gaat onder meer om inflatiecijfers (producentenprijsinflatie vandaag) en de detailhandelsverkopen die op 17 juli worden gepubliceerd. De inflatie is na de invoering van de invoerheffingen nog niet wezenlijk gestegen, deels als gevolg van een lagere vraag gestuurde inflatie.
In het Verenigd Koninkrijk richten de aandacht op de werkgelegenheidscijfers die op 17 juli worden gepubliceerd. Deze cijfers kunnen van invloed zijn op economische beslissingen en verwachtingen.
Daarnaast vinden op 20 juli in Japan verkiezingen plaats voor het Hogerhuis. Bij deze verkiezingen worden 124 van de 248 leden van het Hogerhuis van het Japanse parlement gekozen voor een termijn van zes jaar. Deze verkiezingen zijn belangrijk omdat ze van invloed kunnen zijn op het beleid en de beslissingen van de regering.