FX Weekly - Optimisme over de dollar, maar het opwaarts potentieel is beperkt


Beter dan verwachte Amerikaanse macro-economische cijfers voeden verwachting dat de Fed de rente minder zal verlagen en de Amerikaanse dollar sterker wordt. Hoewel de Amerikaanse dollar het momentum mee heeft, wijzen de renteverschillen niet op een sterkere dollar. De RBA klonk verkrappingsgezinder en dit ondersteunde de Australische dollar.
Optimisme over de Amerikaanse dollar, maar het opwaarts potentieel is beperkt
De Amerikaanse economische cijfers waren de afgelopen dagen beter dan verwacht. Dit en de opmerkingen van Fed-voorzitter Powell vorige week hebben over de hele linie geleid tot een hogere Amerikaanse dollar. De dollar is tot nu toe gestegen met 1,3% (Canadese dollar) tot 4,0% (Japanse yen). Alleen het Britse pond was veerkrachtig ten opzichte van de dollar. De markt schat de kans op een renteverlaging door de Fed in mei lager in en verwacht nu dat de implied overnight rente dit jaar zal eindigen op 4,1%. Op 1 februari was de verwachting dat deze rente het jaar zou eindigen op 3,7%. Wij verwachten dat de Fed haar verruimingscyclus in juni zal starten. Onze verwachting voor de fed funds rate aan het einde van 2024 komt in grote lijnen overeen met wat de financiële markten hebben ingeprijsd.
Hoewel het marktmomentum duidelijk in het voordeel van de Amerikaanse dollar is, wijken de tienjaars renteverschillen in sommige gevallen af van de ontwikkelingen op de valutamarkten. We hebben twee voorbeelden. Ten eerste de daling van EUR/USD. Die is groter dan het tienjaars renteverschil tussen Duitsland en de VS aangeeft. Het nominale renteverschil tussen tienjaars staatspapier in Duitsland en de VS geeft aan dat EUR/USD in lijn is, terwijl het reële renteverschil een iets hogere EUR/USD suggereert. Het is waarschijnlijk dat een groter verschil in de rente tussen de VS en Duitsland zal resulteren in een lagere EUR/USD, al denken wij dat niveaus onder 1,05 in EUR/USD voorlopig onwaarschijnlijk zijn.
Ten tweede USD/JPY, het andere valutapaar dat niet volledig synchroon loopt met de tienjaars renteverschillen tussen de VS en Japan. De reële en nominale verschillen zijn sinds 25 oktober 2023 gedaald en rechtvaardigen een aanzienlijk lagere USD/JPY van ongeveer 144. Optimisme aan de kant van de VS en de afwachtende houding aan de kant van de Bank of Japan zijn waarschijnlijk de redenen voor deze afwijking.
RBA meer verkrappingsgezind dan verwacht, wat de Australische dollar ondersteunt
Deze week liet de Reserve Bank of Australia de cash target rente ongewijzigd op 4,35%. Volgens de centrale bank zijn de inflatie en de omstandigheden op de arbeidsmarkt verbeterd. De inflatie blijft echter hoog met 4,1% en de arbeidsmarkt blijft krapper dan consistent is met duurzaam volledige werkgelegenheid en inflatie op streefniveau. De loonstijging is aangetrokken, maar zal naar verwachting niet veel verder toenemen en blijft in overeenstemming met de inflatiedoelstelling. Volgens de prognoses van de centrale bank zal de inflatie in 2025 terugkeren naar het streefbereik van 2-3 procent en in 2026 naar het midden van deze bandbreedte. De verklaring van de centrale bank was verkrappingsgezinder dan de markt had verwacht. Dit resulteerde in een herstel van de Australische dollar en het uitprijzen van een aantal renteverlagingen die de markt voor dit jaar had verwacht. Wij houden rekening met een outperformance van de Australische dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro, omdat wij denken dat de RBA minder agressief de rente zal verlagen dan de Fed en de ECB.