Goud Watch - Zijn er grenzen aan de stijging in goudprijzen?


De goudprijs is dit jaar uit de bandbreedte gebroken en de trend is positief. De gebruikelijke drijfveren zitten echter niet achter de prijsrally. De vraag naar veilige havens, de aankoop door centrale banken en de technische vooruitzichten lijken de prijzen te hebben opgedreven. We blijven voorzichtig en handhaven onze prognose op USD 2.000 per ounce voor december 2024.
Uitbraak
In de periode medio 2020 tot eind 2023 handelde de goudprijs in een brede bandbreedte van USD 1.600 tot 2.070 per ounce. De markt testte de bovenkant van deze brandbreedte verschillende keren, maar een duidelijke uitbraak naar boven werd pas eind februari 2024 geforceerd. Sindsdien zijn de goudprijzen sterk gestegen en staan ze nu 14% hoger dan aan het begin van het jaar. De belangrijkste vraag is waarom de goudprijzen zo sterk zijn gestegen.
Heeft de verwachte versoepeling van de centrale banken de goudprijzen ondersteund? Nee
De markt anticipeert al geruime tijd op de mogelijke start van de versoepelingscyclus door de grote centrale banken. Hoewel de ECB in juni zal beginnen met versoepelen, zal de Fed volgens ons later beginnen. In feite zijn de verwachtingen over versoepeling van het monetaire beleid in de VS de afgelopen maanden gedaald. Daarom zouden de goudprijzen lager moeten zijn en niet hoger.
Hebben hogere inflatiecijfers in de VS de goudprijzen ondersteund? Ja en nee
De inflatiecijfers in de VS waren de afgelopen hoger dan verwacht. Dit heeft geleid tot een bijstelling van de verwachtingen over de Fed, die de versoepelingscyclus later start en de rente minder verlaagt in 2024. De vijf-en tienjaars reële rendementen in de VS zijn sinds begin dit jaar gestegen, wat aangeeft dat de goudprijzen lager hadden moeten zijn. De tweejaars reële rente in de VS is echter gedaald, wat een steun had kunnen zijn voor de goudprijzen.
Heeft de beweging van de Amerikaanse dollar de goudprijzen ondersteund? Nee
Tot nu toe heeft de Amerikaanse dollar het dit jaar goed gedaan. Hij is met ongeveer 5% gestegen ten opzichte van een mandje van valuta’s. Goudprijzen hebben de neiging om te dalen als de dollar stijgt.
Hebben beleggers veel goud gekocht? Nee
De afgelopen jaren hebben ETF-beleggers hun posities afgebouwd. De totale goud ETF posities zijn nu terug op het niveau van begin 2020. Speculatieve posities in de futuresmarkt zijn relatief stabiel op een gemiddeld niveau. Gewoonlijk dalen de goudprijzen als ETF-beleggers hun posities liquideren.
Is er een tekort aan fysiek goud? Nee
Tijdens de COVID-crisis was er een tekort aan fysiek goud. Dit vertaalde zich in een grote vraag naar goud op de termijnmarkt en een grote premie om fysiek goud te kopen. Tot nu toe zijn de speculatieve posities op de termijnmarkten dit jaar niet sterk gestegen. Bovendien worden er geen premies betaald op gouden munten. In feite is de prijs van sommige gouden munten aanzienlijk lager dan de spot goudprijs. Volgens deze indicatoren is er dus geen tekort.
Dus wat heeft geleid tot hogere goudprijzen?
Er zijn drie belangrijke factoren die de goudprijzen hebben ondersteund. Ten eerste lijken beleggers goud te hebben gekocht als veilige haven en hebben ze alleen bepaalde vormen van goud gekocht. Ze hebben ook goudopties gekocht met opwaartse strikes voor december, bijvoorbeeld met strikes van USD 2.500 en 3.000 per ounce. Ten tweede hebben centrale banken, bijvoorbeeld van China en India, goud gekocht. De wereldwijde goudreserves zijn sinds medio 2022 met 2% gestegen. Ten derde is het technische plaatje positiever geworden, wat resulteert in trendmatige aankopen door beleggers.
Wat verwachten we voor de goudprijzen?
De trend in goudprijzen is positief en de vraag is of er grenzen zijn aan deze stijging. We blijven echter voorzichtig om de volgende redenen. Het is ongebruikelijk dat goudprijzen een positieve relatie hebben met de Amerikaanse dollar en de vijf- en tienjaars Amerikaanse reële rendementen. Hoewel deze veranderingen zich in het verleden hebben voorgedaan, zijn ze meestal tijdelijk van aard, wat betekent dat ze ongeveer drie tot zes maanden kunnen duren. Als goud opnieuw zou reageren op de verwachtingen van de centrale banken, zal het waarschijnlijk stabiel blijven ten opzichte van de Amerikaanse dollar en iets stijgen ten opzichte van de euro, wat onze Fed- en ECB-opvattingen weerspiegelt ten opzichte van de markt. Bovendien is er momenteel geen tekort aan fysiek goud en rechtvaardigt de hoeveelheid aankopen door centrale banken de goudprijs op het huidige niveau niet. Daarom handhaven we voorlopig onze prognose voor het einde van het jaar van USD 2.000 per ounce.