Publication

Recessie toch nog iets dieper, maar slechtere én betere uitkomst denkbaar

Macro economieChinaEurozoneGlobalVerenigde StatenNederland

In deze Global Monthly: De verlenging en verbreding van de lockdown in de Eurozone en in de VS nopen ons tot een verdere verlaging van onze basisverwachtingen voor de economie in 2020. Daarnaast schetsen we ook een negatief én een positief scenario, waarbij we het negatieve scenario licht kansrijker achten dan het positieve. Al onze scenario’s kennen echter extreem grote onzekerheid.

Daarom in deze monthly veel aandacht voor onze aannames.In ons basisscenario zorgen de combinatie van verlenging en uitbreiding van de lockdowns ervoor dat de economische schade harder oploopt dan wij tot dusverre aannamen. Met name – maar niet uitsluitend – in Amerika leidt dit tot samenloop van negatieve ontwikkelingen zoals een sneller oplopende werkloosheid, hardere terugval van investeringen, meer faillissementen, toenemende financiële verkrapping en tenslotte ook tot moeilijk terug te draaien verstoringen van aanbodketens.

Voor Nederland zijn onze aannames (lockdown van 2 maanden) nog steeds geldig nu het kabinet heeft aangekondigd dat in ieder geval tot aan de meivakantie de lockdown gehandhaafd blijft. Ook blijft onze aanname van kracht dat social distancing in ieder geval tot het einde van het jaar aan de orde zal blijven. Toch hebben we ook ons basisscenario voor de groei in Nederland iets verlaagd nu de voor ons belangrijke exportlanden een langere en meer uitgebreide lockdown opgelegd krijgen.Deze ontwikkelingen zorgen er samen voor dat we in ons basisscenario verwachten dat de wereldwijde recessie nog iets dieper zal zijn en ook dat er sterkere tweederonde-effecten zullen zijn, wat het herstel vertraagt en een dubbele dip in de wereldeconomie veroorzaakt rond het einde van dit jaar. Voor de eurozone zal dit leiden tot een hernieuwde recessie in Q4 van 2020 en Q1 van 2021.

Helaas is het ook bij dit nieuwe scenario denkbaar dat de belangrijkste wereldeconomieën zich nog negatiever zullen ontwikkelen dan wij in ons basisscenario schetsen. Wij schetsen daarom een negatief scenario waarin de lockdowns in de eurozone en de VS zo’n 3 maanden duren. In China, waar de lockdown inmiddels voorbij is, is de grotere wereldwijde vraaguitval naar Chinese producten en diensten de voornaamste drijver in het negatief scenario.

Ook is er potentieel voor een positief scenario. In een dergelijk scenario zouden bijvoorbeeld universeel beschikbare testen aantonen dat meer mensen dan tot dusverre gedacht het virus al hebben gehad en immuniteit hebben opgebouwd. In een dergelijke situatie zou het openbare leven en daarmee het herstel van de economie sneller kunnen terugkeren. Daarnaast kan in dit scenario sterker de perceptie in financiële markten postvatten dat de crisis kortlopend van aard zal zijn. Daarmee kan – met een ongekende verruiming van het monetaire beleid wereldwijd op de achtergrond – een versnelde versoepeling van financiële condities (vergeleken met het basisscenario) plaatsvinden.