Sustainaweekly - Klimaatbeleid in de Nederlandse begroting onder de loep


We trappen deze editie van de SustainaWeekly af met het voorstel van het Kabinet over het Klimaatfonds. Hoewel het fonds naar verwachting pas in 2023 formeel in werking zal treden, wil het kabinet nu al een deel van zijn middelen vrijmaken om een aantal klimaatproblemen aan te pakken. Tot slot gaan we dieper in op hoe de ABN AMRO Transition Commodity Price Index de afgelopen maanden heeft gepresteerd. We zien dat veel basismetaalprijzen, evenals de prijzen van veel zogenoemde ‘minor metals’, sterk zijn gedaald vanaf de piek in mei 2022, voornamelijk als gevolg van cyclische trends. Dit heeft een positief effect op de materiaalkosten voor koolstofarme technologieën.
Overheid & beleid
Het kabinet heeft de begroting 2023 gepubliceerd en daarin was aandacht voor klimaatbeleid. Naast ambitieuzere doelstellingen voor 2050, heeft het ook bekendgemaakt dat het tegen 2030 35 miljard euro zal vastleggen in het kader van zijn Klimaatfonds. Het fonds treedt pas in 2023 in werking, maar het kabinet maakt al 2,1 miljard euro vrij voor onmiddellijke acties.
Bedrijven & sectoren
De ABN AMRO Transition Commodity Price Index is de afgelopen 21 weken met 22% gedaald. Dit wordt veroorzaakt door schokken in de wereldwijde economische cyclus, maar ook door renteverhogingen in de VS, die de kracht van de Amerikaanse dollar stimuleren. Voor veel koolstofarme technologieën betekent dit dat daardoor ook de materiaalkosten zijn gedaald.
ESG in cijfers
In een vast onderdeel van onze Weekly presenteren we enkele grafieken met de belangrijkste indicatoren voor ESG-financiering en de energietransitie.