Vakantiegeld gebruikt om dalende koopkracht op te vangen?


Het NIBUD signaleert dat vakantiegeld al lang niet meer alleen aan vakanties wordt besteed.
dat er sinds 2015 een lichte toename is in het gebruik van de vakantietoeslag voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. In 2015 besteedde 12% van de mensen daar hun vakantiegeld aan, in 2019 was dat 18%. Dit kwam het vaakst voor bij ondermodale huishoudens, die ook nog eens hun vakantiegeld vaker aan huishoudelijke uitgaven besteedden.
Hoewel het NIBUD sinds 2019 geen nieuwe data hierover heeft gepresenteerd, signaleren ze dat de hoge inflatie van dit moment deze trend versterkt. En dat sluit inderdaad aan bij wat budgetcoaches en schuldhulpverleners hierover zeggen. De komende maanden kunnen data dit bevestigen. De meeste Nederlandse huishoudens ontvangen deze en volgende week hun vakantiegeld, vaak 8% van het jaarloon. Met name in de maanden juni, juli en augustus zou dan moeten blijken dat er minder vakanties geboekt worden en meer schulden worden afgelost.
Daarbij zeggen gemiddelden niet zo veel. Er is een differentiatie tussen inkomensgroepen te verwachten – mogelijk gaan lage inkomens minder vaak op vakantie, maar gaan hoge inkomens juist vaker nu er geen reisrestricties meer zijn. Maar dat lage en middeninkomens op de één of andere manier copingstrategieën ontwikkelen om de dalende koopkracht op te vangen, is zeker. dat consumenten in de supermarkt naar huismerken switchen, maar nog niet gaan koopjesjagen. De komende maanden zullen laten zien welke copingstrategieën er nog meer ontstaan en of vakantiegeld gebruiken daar één van is. (Piet Rietman)