Publication

Belangrijke hoofdpunten Global Monthly 29 August 2024

Macro economieChinaOpkomende marktenEurozoneGlobalNederlandVerenigde Staten

De eurozone herstelt, de VS koelt af en China heeft nog steeds te lijden onder de zwakke vastgoedsector. Over het geheel genomen ontwikkelt de wereldeconomie zich naar een meer trendmatige groei. Dit blijft ons basisscenario voor eind 2024 en tot in 2025. Het herstel van de wereldwijde handel en industrie is recentelijk vertraagd door een opmerkelijke vertraging in de eurozone en vooral Duitsland. Een sterke opleving is onwaarschijnlijk zolang het rentebeleid restrictief blijft. De mogelijke nieuwe handelstarieven als Trump in november wordt herkozen, vormen het grootste risico voor de vooruitzichten. De daling van de inflatie zet voort; in de VS richting 2%, na de stijging begin 2024. Het inflatoire effect van het conflict in het Midden-Oosten en de stijging van de scheepvaarttarieven is beperkt. De ECB is begonnen met het verlagen van de rente en we verwachten dat de dalende inflatie en een afzwakkende arbeidsmarkt de Fed in staat zullen stellen om hetzelfde te doen in september. Toch zullen de rentetarieven nog wel even hoog blijven, wat een rem zet op het herstel.

Macro

Eurozone - De groei bleef solide in het tweede kwartaal, waarbij de sterke groei in de dienstensector de zwakte in de verwerkende industrie compenseerde. De outperformance in Zuid-Europa compenseerde de zwakte in Duitsland. We verwachten dat de groei in het derde kwartaal aanhoudt met 0,3% k-o-k, gestimuleerd door eenmalige events, de groei valt iets terug in het vierde kwartaal. Het herstel in de industrie blijft teleurstellen. Verwacht wordt dat de groei in 2024 onder trend blijft. De inflatie in de dienstensector blijft aan de hoge kant, maar voorlopende indicatoren voor de loonstijging wijzen erop dat het desinflatieproces in grote lijnen op schema ligt.

Nederland - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal onverwacht sterk gegroeid met 1% k-o-k, vooral door toenemende export en, in mindere mate, de overheidsconsumptie. De krimp in het eerste kwartaal werd naar boven bijgesteld tot -0,3% k-o-k. Voor heel 2024 verwachten we een aanhoudende maar onder de trend blijvende groei. De zwakke vraag, restrictieve rentetarieven en binnenlandse beperkingen zijn de oorzaak. Al met al verwachten we een jaargroei van 0,6% in 2024 en 1,3% in 2025. De inflatie in de dienstensector blijft de komende maanden de belangrijkste aanjager van de inflatie. We hebben onze inflatieverwachtingen (HICP) bijgesteld naar 3,1% in 2024 en 2,8% in 2025.

VK - De verkiezingsoverwinning van Labour heeft op korte termijn beperkte gevolgen voor de groei en de inflatie, maar belastingverhogingen zullen het herstel waarschijnlijk afremmen. Dit komt door het gebrek aan fiscale ruimte en de ontbrekende politieke wil om het Brexit-dossier te heropenen. De economie herstelt voorlopig relatief sterk, maar de groei zal de komende kwartalen waarschijnlijk afkoelen. De desinflatie zet door, maar de inflatie in de dienstensector is hardnekkig hoog en de loonstijging ligt nog steeds ruim boven het niveau dat past bij een inflatie van 2%. De terugkeer naar 2% inflatie zal langer duren dan elders, vanwege de historisch hogere inflatieverwachtingen in het VK.

VS - De groei trok sterk aan in het tweede kwartaal van 2024 dankzij een solide vraag en investeringen. De toegenomen beleidsonzekerheid en de financiële stress onder huishoudens zullen waarschijnlijk bijdragen aan een vertraging van de groei in de tweede helft van het jaar, voordat deze volgend jaar weer trendmatig wordt. Het desinflatie proces is de afgelopen maanden hervat en we verwachten dat het de rest van het jaar aanhoudt, zodat de doelstelling van 2% j/j in de loop van 2025 in zicht komt.

China - Op basis van het bbp voor het tweede kwartaal van 2012 en recente maandelijkse cijfers hebben we onze groeiprognose voor 2024 verlaagd naar 4,9% (van 5,1%), terwijl onze prognose voor 2025 ongewijzigd blijft op 4,5%. De export is één van de resterende drijvende krachten achter de groei, maar de exportgroei vertraagde in juli en de externe risico's nemen toe nu het overaanbod in China bijdraagt aan een uitbreiding van de handelsconflicten. Dit risico zou toenemen onder een mogelijke Trump 2.0 (hogere, universele tarieven), hoewel het verleggen van de handel het effect na verloop van tijd verzacht. Wat het beleid betreft, verwachten we verdere geleidelijke monetaire versoepeling, maar er zijn meer gerichte (fiscale) maatregelen nodig om de economie echt te ondersteunen.

Centrale banken en markten

ECB - Wij verwachten dat de ECB tijdens de vergadering in september de rente weer zal verlagen, na de pauze in juli. De desinflatie houdt over het algemeen aan, met een scherpe daling van de loongroei in het tweede kwartaal, terwijl de neerwaartse risico's voor de groei zijn toegenomen. Hoewel de loongroei later dit jaar naar verwachting een tijdelijke opleving laat zien, wordt dit reeds verwacht door de ECB en is het daarom onwaarschijnlijk dat dit verdere renteverlagingen vertraagt. Na de verlaging in september verwachten we dat de ECB bij elke vergadering zal verlagen totdat de depositorente in Q3 25 1,5% bedraagt.

Fed - We verwachten dat de renteverlagingscyclus in september van start gaat met een eerste verlaging van 25bps, gevolgd door opeenvolgende renteverlagingen bij elke vergadering. De Fed zal alert blijven op opwaartse risico's voor de inflatie en neerwaartse risico's voor met name de arbeidsmarkt. Het monetaire beleid zal naar verwachting restrictief blijven gedurende 2024 en in 2025. Wij verwachten dat de bovengrens van de fed funds rate eind 2024 4,75% zal bedragen en in november 2025 het neutrale niveau van 3,00% zal bereiken.

Bank of England - Het MPC gaf in augustus het startsein voor zijn renteverlagingscyclus en verlaagde de Bankrente met 25 bp naar 5,25%. Dit was in lijn met onze verwachtingen. Inkomende gegevens wijzen op een hardnekkig hoge onderliggende inflatiedruk en een aanhoudende loongroei - wat opwaartse risico's betekent voor de inflatie op middellange termijn. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat de rente in een geleidelijker tempo wordt verlaagd dan bij de ECB en de Fed. Wij verwachten slechts één extra renteverlaging van 25 bp in 2024 en vier renteverlagingen (in totaal 100 bp) in 2025, waarbij de bankrente eind 2025 zal dalen tot 3,5%.

Obligatierentes - De Franse verkiezingen leidden in juni en juli tot hoge volatiliteit en hogere spreads, maar augustus was relatief rustig. De spreads zijn iets verkrapt, maar we zien weinig ruimte voor verdere verkrapping van de spreads door de onzekere politieke situatie in Frankrijk. We verwachten dat Frankrijk minder goed zal presteren dan Spanje en Italië. Outright yields stabiliseerden ook in augustus na de aanzienlijke daling van de yields in juli. De herwaardering door de markt van de depositorentes van de ECB bracht deze dichter bij onze prognose, terwijl die van de VS nu lager is dan de onze.

FX - Op 7 augustus veranderde onze VS-econoom zijn Fed-visie. Onze visie is iets minder dovish dan die van de markt. Onze visie op de ECB is niet veranderd en hier komen we overeen met de markt. Als gevolg van onze gewijzigde visie op de Fed, onze visie ten opzichte van de marktconsensus en onze verwachtingen voor de dollar met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen hebben we onze EUR/USD-prognoses geactualiseerd. Onze nieuwe prognose voor EUR/USD aan het einde van het jaar is 1,10 (was 1,07) eind 2024 en 1,15 (was 1,10) eind 2025.