China - Focus in overleg met VS verschoven van tarieven naar ‘chokepoints’


Chinese economie toont veerkracht na ‘Genève-deal’, maar aanbodzijde blijft sterker dan vraagzijde. Relatie China-VS: Het draait om schadebeperking, focus verschuift van tarieven naar ‘chokepoints’ . Vanwege veerkracht stelt Beijing stimulus uit, maar we denken dat meer steunmaatregelen volgen.
Chinese economie toont veerkracht tijdens periode van verhoogde handelsspanningen
De macrocijfers over mei en de PMI’s voor juni bevestigen de veerkracht van de economie, nadat de half mei in Genève gesloten ‘wapenstilstand’ met de VS de belangrijkste vorm van tegenwind verzachtte. De exportgroei vertraagde in mei, maar hield nog steeds vrij goed stand - in lijn met onze visie dat de exportschok naar de VS wordt gecompenseerd door handelsomleiding en exportdiversificatie (naast grote tariefvrijstellingen). De containerstromen tussen China en de VS zijn de laatste tijd afgenomen, maar dat lijkt te duiden op een normalisering na een inhaalslag in mei volgend op de ineenstorting in april. De industriële productie vertraagde iets, maar bleef solide (5,8% j/j). Het werkloosheidscijfer daalde naar het laagste punt in zes maanden (5,0%). De detailhandelsverkopen zorgden in mei voor de positieve verrassing (6,4% j-o-j), maar dat lijkt vooral te worden veroorzaakt door een verlenging van het consumentensubsidie-programma en een seizoenseffect. Het is nog geen definitieve bevestiging van een opleving van de vraag, aangezien andere data eerder in een andere richting wijzen. De importgroei werd negatiever (-3,4% j/j), de deflatoire druk nam niet af (CPI) of zelfs toe (PPI) en de vastgoedmarktcijfers verzwakten verder. Al met al blijft de aanbodzijde sterker dan de vraagzijde en is de negatieve vertrouwensspiraal vanuit de vastgoedsector naar de consumptie nog niet doorbroken.
China-VS: Het draait om schadebeperking, focus gaat van tarieven naar chokepoints
De vorige maand in Genève overeengekomen wapenstilstand verzachtte de belangrijkste tegenwind voor de Chinese economie. De momenteel geldende invoertarieven en wat er is overgebleven uit het verleden liggen dicht bij wat we hadden ingecalculeerd voor de start van deze handelsoorlog 2.0. Toch zijn de spanningen tussen de VS en China sinds Genève opgelopen, waarbij de focus is verschoven van tarieven naar ‘chokepoints’ - d.w.z. de levering van cruciale materialen waarvoor beide landen van elkaar afhankelijk zijn. Tijdens de escalatie van de handelsoorlog in april verscherpte China de exportcontroles op zeldzame aardmetalen en aanverwante producten, wat gevolgen dreigde te hebben voor de industrieën die afhankelijk zijn van deze grondstoffen in de VS, maar ook in de EU (die nog steeds met China onderhandelt over producten als elektrische voertuigen, medische apparatuur etcetera). Na een telefoongesprek tussen Trump en Xi en hernieuwde gesprekken in Londen lijken de VS en China te hebben weten te voorkomen dat de handelsbetrekkingen opnieuw uit de hand lopen. Onlangs werd een handelsraamwerk in aanvulling op het akkoord van Genève door beide landen bekrachtigd, waarbij afspraken zijn gemaakt over de Chinese export van zeldzame aard-metalen in ruil voor een versoepeling van Amerikaanse (tech)restricties. Al met al denken we dat de (handels)relatie tussen de VS en China stormachtig zal blijven, maar de reacties van de financiële markten, de lobby van bedrijven en de (chokepoint) afhankelijkheden hebben de kans op worstcasescenario's voorlopig verkleind.
Vanwege veerkracht stelt Beijing stimulus uit, maar we denken dat meer steun volgt
Nu de export goed standhoudt, gaat de bbp-groei in de eerste helft van dit jaar boven de doelstelling van 5% voor geheel 2025 uitkomen. Verder is de waarschijnlijkheid van worstcase tariefscenario’s dus afgenomen. Tegen deze achtergrond lijkt Beijing geen haast te hebben met extra stimuleringsmaatregelen. Toch verwachten we dat er meer steunmaatregelen op begrotings- en monetair vlak zullen volgen. In de eerste plaats omdat Beijing’s belangrijkste beleidsprioriteit voor 2025 (het stimuleren van de binnenlandse vraag) nog niet echt is gehaald. Bovendien verwachten we dat de bbp-groei op jaarbasis in het tweede halfjaar van 2025 onder de doelstelling zal uitkomen, mede als gevolg van basiseffecten vanuit 2024. Onze groeiprognose voor heel 2025 is 4,7%, dat is momenteel net iets boven de consensus (de mediane voorspelling). Verder is de vastgoedmarkt nog niet uit de problemen, blijft het consumentenvertrouwen zwak en de deflatoire druk aanhouden. Bovendien zijn verschillende begrotingsmaatregelen naar voren gehaald en het effect daarvan zal uitdoven als er geen nieuwe maatregelen volgen.