Publication

China - Genève-akkoord verzacht exportschok, maar onzekerheid blijft

Macro economieChinaOpkomende markten

Macrodata over april tonen impact escalatie handelsoorlog voorafgaand aan ‘Genève-akkoord’ met VS. (Tijdelijke) verlaging van tarieven verzacht de exportschok naar de VS, maar onzekerheid blijft groot. We verhogen onze groeiramingen voor 2025/2026 naar 4,7% (van 4,1%) en 4,2% (van 3,9%).

Macrodata april tonen impact escalatie handelsoorlog voorafgaand aan Genève-deal

Na een versnelling van het groeimomentum in maart, geholpen door frontloading van de uitvoer en door eerdere stimuleringsmaatregelen, toonden de macrodata over april de impact van de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China vorige maand, vóór de medio mei in Genève overeengekomen wapenstilstand. Zwakkere inkoopmanagers-indices (PMI's), met een scherpe daling van de subcomponenten voor de export, gaven de eerste duidelijke macro-signalen (zie hier). Maar ook de ‘harde’ macrodata over april leverden verder bewijs van de initiële tariefschok (zie hier). De groei op jaarbasis van de industriële productie, de detailhandelsverkopen en de investeringen in vaste activa vertraagde in april ten opzichte van maart. Toch deed de industriële productie het beter dan verwacht, terwijl de detailhandelsverkopen tegenvielen. Dat wijst erop dat de aanbodzijde sterker blijft dan de vraagzijde. De aprildata toonden ook aanhoudende zwakte in de vastgoedsector. Ondanks de groeivertraging die de maandelijkse macrodata indiceerden, daalde het werkloosheidscijfer licht, tot 5,1%. De grootste positieve verrassing kwam echter van de export: de groei op jaarbasis hield goed stand doordat een daling van de export naar de VS met ±20% werd gecompenseerd door een stijging van de export naar ASEAN, de EU en andere bestemmingen. Dit is in lijn met onze visie dat de Chinese exportschok naar de VS wordt verzacht door handelsontwijking en heroriëntatie van de export (naast allerlei andere ‘tariefontwijkende praktijken’).

Wapenstilstand VS-China neemt belangrijke tegenwind weg, maar onzekerheid blijft

Na de scherpe escalatie in de eerste helft van april, toen de importtarieven van de VS op China omhoogschoten naar 145% (en omgekeerd 125%), is er sindsdien een scherpe ommekeer geweest. Dat hield verband met de druk die de financiële markten en Amerikaanse bedrijven uitoefenden op de Amerikaanse regering om een stapje terug te doen. Na de invoering van tariefvrijstellingen voor categorieën als consumentenelektronica (zie Handelsoorlog tussen de VS en China: Twist and Shout) en auto-onderdelen, kondigden de VS en China op 12 mei een belangrijke de-escalatie in de handelsoorlog aan. Er werd een pauze van 90 dagen ingevoerd, met een tijdelijke verlaging van de tarieven tot 30% op Chinese exportproducten (10% 'universeel' en 20% gerelateerd aan fentanyl), en 10% (op Amerikaanse export-producten) - zie Nou, dat ging snel met die de-escalatie. Bovendien stelden de twee landen een economisch en handelsoverlegmechanisme in, waardoor de gesprekken kunnen worden voortgezet. We verwachten dat dit alles zal resulteren in een verzachting van de directe exportschok naar de VS, hoewel er natuurlijk onzekerheden/risico's blijven bestaan met betrekking tot de toekomst van toekomstige handels- en andere relaties tussen China en de VS (en andere belangrijke handelspartners).

We verhogen onze groeiramingen weer nu de exportschok afzwakt

De wapenstilstand van Genève verzacht een belangrijke tegenwind voor de Chinese economie in de komende maanden. Wij gaan ervan uit dat de mate van extra stimulerend beleid door Beijing afhankelijk blijft van de impact van de tariefschok. Wij verwachten nog altijd wel meer stimulus, omdat het doorbreken van de negatieve vertrouwens-spiraal vanuit de vastgoedsector naar de binnenlandse bestedingen een beleidsprioriteit blijft. Een zachtere export-schok impliceert echter dat Beijing de extra steun waarschijnlijk wat zal afzwakken. We zien nu ook minder noodzaak voor een scherpe daling van de CNY en hebben onze ramingen voor USD-CNY fors herzien. Nadat we onze groei-ramingen hadden verlaagd na de escalatie in april (zie China - The Art of the No-Deal), hebben we ons kwartaalgroeiprofiel opnieuw aangepast na de wapenstilstand van Genève. Als gevolg daarvan hebben we onze jaarlijkse groeiprognoses voor 2025 en 2026 verhoogd naar respectievelijk 4,7% en 4,2% (van 4,1% en 3,9%). Natuurlijk is de onzekerheid rond deze prognoses groter dan normaal, gezien de wereldwijde omstandigheden (in combinatie met de aanhoudende binnenlandse uitdagingen).