Inflatie is niet alleen een aanbodprobleem


De huidige hoge inflatie (CPI: 5,2%) wordt veroorzaakt door zowel aanbodproblemen als een sterke vraagcomponent.
Aan de problematiek van de aanbodzijde hebben we al vaker aandacht besteed. In de publicatie van legt mijn collega uit dat met name de bijdrage van de energieprijzen de inflatie sterk hebben opgedreven afgelopen maanden. Bovendien leiden de problemen in internationale aanvoerlijnen en tekorten aan bijvoorbeeld chips tot prijsstijgingen in industriële goederen
Maar niet alleen problemen aan de aanbodzijde veroorzaken de hoge inflatie, ook de sterke vraagopleving is een belangrijke factor. In de grafiek hieronder is een duidelijke correlatie te zien tussen de hoogte van de inflatie in eurozone landen en het verschil in BBP tussen het vierde kwartaal van 2019 en het afgelopen kwartaal. In andere woorden, landen die relatief goed door de coronacrisis heen zijn gekomen en een forse inhaalgroei in de consumptie hebben ervaren na het loslaten van de restricties, kampen momenteel ook met de hoogsteinflatie.
In Nederland zakte de economie relatief minder weg in vergelijking met de meeste andere eurozone landen en was het herstel fors. Daarmee zit ons huidige BBP, gemeten in nominale waardes, alweer 6,3% boven dat van het vierde kwartaal van 2019. De keerzijde is, dat door de forse inhaalgroei in de consumptie, ook onze inflatie hoger is dan het eurozone gemiddelde (HICP NL: 5,6%; HICP EZ: 4.9%). Kortom, terwijl problemen in de aanvoerlijnen en hoge grondstoffen alle landen ongeveer in gelijke mate raakt, komen de verschillen in inflatie in de eurozone tot uiting door de verschillen in de inhaalgroei. (Nora Neuteboom)