FX Weekly - EUR/USD terug onder 1,10
EUR/USD terug onder 1,10. Daling in Nieuw-Zeelandse dollar na renteverlaging van 50 basispunten.
Het percentage werknemers dat van baan wisselt is sinds de pandemie toegenomen, dat laten nieuwe cijfers van het CBS zien. Normaliter wisselen elk kwartaal ongeveer 300 duizend werknemers van baan, sinds de pandemie zijn dit er ruim 60 duizend meer.
Er is sprake van een inhaaleffect. Tijdens de pandemie liep de arbeidsdynamiek terug. In die onzekere tijden schreven werkgevers geen vacatures uit en bleven werknemers liever op hun plek zitten. Nu de pandemie achter de rug is, inflatie de koopkracht raakt en de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt sterk zijn, grijpen werknemers klaarblijkelijk hun kans.
Geaggregeerde cijfers wijzen op een zeer krappe arbeidsmarkt, met lage werkloosheidscijfers en de arbeidsparticipatie die elke maand records noteert. Het schetst het beeld van een muurvaste arbeidsmarkt. Onder de motorkap is er juist méér beweging dan in de afgelopen jaren. Voor werkgevers snijdt dit mes helaas aan twee kanten; beweging is er immers niet alleen inkomend maar ook uitgaand.
*voor Q1 2021 is geen data beschikbaar
Er zijn een aantal dwarsdoorsnedes te maken om te onderzoeken welke groep het toegenomen aantal baanwisselingen drijft. Het blijkt dat dit minder te maken heeft met het type dienstverband, vaste en flexibele contracten zijn evenredig vertegenwoordigd in de stijging. Qua persoonskenmerken zijn het vooral jonge mensen (18-25 jaar) en hoger opgeleiden (hbo, wo) die deze toename aan baanwisselingen drijven. Studenten wisselen doorgaans vaker van baan dan andere werknemers, maar in de afgelopen 2 jaar hebben ze dit dus relatief gezien nóg vaker gedaan.
Voor een goed functionerende arbeidsmarkt is arbeidsdynamiek belangrijk. Doorstroom zorgt dat werknemers de baan kunnen zoeken die aansluit bij hun behoeftes, dat werkgevers in een krappe arbeidsmarkt kans maken op nieuw personeel, en voor de economie als geheel wordt onze schaarse arbeid efficiënter ingezet, wat in een krappe arbeidsmarkt iets van verlichting kan geven. (Jan-Paul van de Kerke)