Visie op rente en euro - Ramingen aangepast door invoerheffingen en volatiliteit


Financiële markten waren erg volatiel in april door de veelvuldige wijzigingen in het handelsbeleid van de VS. Wij hebben onze economische, rente en valutaramingen aangepast.
Economisch beeld verslechtert
April was een achtbaan wat economisch nieuws betreft. Donald Trump kondigde grootschalige handelstarieven aan en draaide die een week later grotendeels terug door een pauze in te voeren van 90 dagen. Twee punten staan overeind. Allereerst heeft het vertrouwen in de Verenigde Staten (VS) op financiële markten een deuk opgelopen. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de waarde van de Amerikaanse Dollar, die gedaald is. En twee, met het terugdraaien van de extra handelstarieven is de kous nog niet af. Nog steeds wordt de eurozone geconfronteerd met een universeel handelstarief van 10% en heffingen van 25% op bijvoorbeeld auto’s en staal. En China heeft te maken met handelstarieven van boven de 100%. In grote lijn verwachten wij hierdoor lagere economische groei. In de eerste plaats in de VS, waar de kansen op een recessie zijn toegenomen, maar ook in de eurozone en Nederland verwachten wij een lager economische groeipad. Als er iets duidelijk is geworden de afgelopen maand dan is het dat de enige zekerheid de onzekerheid is. Op zichzelf raakt dit via het uitstellen van investeringsbeslissingen en consumptie al de economische activiteit. Wij verwachten ook dat deze onzekerheid de komende tijd nog aanhoudt.
De ECB heeft in april de rente wederom verlaagt. In maart gingen wij nog uit van een pauze van de ECB maar in de weken voorafgaand aan de beleidsvergadering lieten leden van de raad van bestuur van de ECB al doorschemeren dat ze door het verslechterde economische beeld de rente wilden verlagen. Sinds de vorige beleidsvergadering heeft deze trend doorgezet. De toon vanuit de ECB geeft een sterk verruimingsgezinde voorkeur aan. President Lagarde benoemde bijvoorbeeld dat de risico’s van invoerheffingen door de VS voor de eurozone mogelijk de inflatie meer drukken dan deze omhoog te stuwen. Ze komt hiermee meer in lijn met de visie die wij sinds eind vorig jaar al uitdragen. Wij voorzien verdere rentedalingen tot de beleidsrente van de ECB 1,5% bereikt in september dit jaar.
Lange rente in Nederland gedaald
We zagen grote volatiliteit op aandelenmarkten, obligatiemarkten en in wisselkoersen. De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar steeg begin april sterk maar zakte gedurende de maand. Nog steeds ligt de rente in de VS hoger dan aan het begin van de maand. In Europa is het beeld omgekeerd. Hier hebben we juist een daling van de obligatierente gezien gedurende de maand. Dit kwam ook na een periode waarin lange rentes in Europa juist gestegen waren door grotere overheidsuitgaven in Duitsland. Per saldo ligt het rente niveau nu rond het niveau van voor die stijging. Wij denken echter dat Europese lange rentes de komende maanden gestaag zullen dalen naarmate de ECB renteverlagingen doorvoert.
Wisselkoersraming EUR/USD aangepast
In april is de dollar is sterk in waarde gedaald. Bij stijgende rentes zien we normaliter ook een stijgende valuta. Door verminderd vertrouwen in de VS was dit echter niet het geval. Wij denken dat renteverschillen weer de drijfveer zullen zijn voor een daling van EUR/USD naar 1,08 per eind 2025.