Publication

Eurozone economie komt uit technische recessie; desinflatie zet door

Macro economieEurozone

Positieve groei in het eerste kwartaal beëindigt reeks van 5 kwartalen stagnatie. Periferie blijft beter presteren dan kern. Duitsland overtreft verwachtingen maar is nog niet uit de problemen. Dalende kerninflatie maakt weg vrij voor ECB om rente te verlagen in juni

Positieve groei in het eerste kwartaal beëindigt reeks van 5 kwartalen stagnatie

De BBP-groei van de eurozone kwam in het eerste kwartaal van 2024 uit op 0,3% k-o-k, sterker dan onze en de consensusverwachtingen van een bescheiden groei van 0,1%. De positieve verrassing van vandaag komt na een periode van 5 kwartalen waarin de economie van de eurozone stagneerde. De gedetailleerde cijfers zijn nog niet beschikbaar. Op basis van details van enkele landen en maandelijkse cijfer zien we dat de groei gedreven werd door de netto-export, de dienstenconsumptie (deels door de eerdere timing van Pasen) en een sterkere activiteit in de bouw door de zachte winter. Vooruitkijkend verwachten we dat de bbp-groei in het tweede kwartaal weer wat zwakker zal zijn omdat deze tijdelijke factoren wegvallen. Wel blijven we uitgaan van een duurzamer herstel van groei in de tweede helft van dit jaar. Dan zijn reële inkomens verder gestegen en geven ruimere financieringscondities steun aan de groei.

Naast de cijfers voor Q1 heeft Eurostat ook zijn raming van het BBP voor Q4 23 naar beneden bijgesteld van 0% naar -0,1%, voornamelijk door een afwaardering van de activiteit in Duitsland. Dit betekende dat de eurozone in de tweede helft van 2023 in een technische recessie terechtkwam.

Periferie blijft beter presteren dan kern

Uit de BBP-cijfers van vandaag blijkt dat de economische activiteit in de perifere landen beter bleef presteren dan die in de kernlanden. Als we naar de PMI's van de afgelopen maanden kijken, zien we dat dit breed gedragen is, zowel in de verwerkende industrie als in de dienstensector. Onlangs is deze kloof wel wat kleiner geworden dankzij de verbeterde dienstenactiviteit in kernlanden.

Dit verschil in groei heeft een aantal redenen. Kernlanden zijn afhankelijker van de industrie en de export, denk bijvoorbeeld aan Duitsland, en hebben daardoor meer gemerkt van de globale recessie in de industrie. Perifere landen hebben daarentegen geprofiteerd van de terugkeer van toerisme. Waarbij pasen, dat dit jaar in maart viel, een extra steun in de rug was. Ook profiteren perifere landen van de steun van de herstel- en veerkrachtfaciliteit van de EU (RRF).

Duitsland overtreft verwachtingen maar is nog niet uit de problemen

De Duitse bbp-groei van het eerste kwartaal overtrof de consensusverwachtingen met een stijging van 0,2% k-o-k (consensus 0,1 k-o-k), na een krimp van 0,5% k-o-k in het laatste kwartaal van 2023. De nowcast van de Bundesbank van vorige week, die rekening houdt met recente maandelijkse activiteitsgegevens, gaf al aan dat een opwaartse verrassing mogelijk was. Als we naar de componenten kijken, wijst Destatis investeringen, met name in de bouw, en een stijgende export aan als de belangrijkste aanjagers van de bbp-groei. De huishoudconsumptie kromp daarentegen door een nog steeds zwak consumentenvertrouwen, een verkrappend federaal begrotingsbeleid en de doorwerking van hoge rentetarieven.

De opwaartse verrassing van vandaag ging gepaard met kleine positieve opwaartse herziening. Terwijl het BBP voor het vierde kwartaal neerwaarts werd bijgesteld en een sterkere krimp liet zien van -0,5% k-o-k (voorheen -0,3%), wordt nu voor 2023 als geheel geschat dat de economie is gestagneerd in plaats van gekrompen (d.w.z. de gemiddelde groei op jaarbasis werd naar boven bijgesteld van -0,1% eerder naar 0%). Over het geheel genomen komt de Duitse economie voorzichtig uit de recente stagnatie, maar is nog zeker niet uit de problemen. De cyclische tegenwind neemt in kracht af, maar structurele tegenwind, zoals het verlies aan concurrentievermogen door (onder andere) hogere energiekosten, zal de groei in de loop van 2024 naar verwachting nog steeds belemmeren.

Dalende kerninflatie maakt weg vrij voor ECB om rente te verlagen in juni

De flash-schatting voor april van de HICP-inflatie in de eurozone kwam uit op 2,4% j-o-j, hetzelfde percentage als in maart. De kerninflatie daalde verder van 2,9% naar 2,7%, in lijn met onze verwachtingen, maar iets boven de consensusschatting voor een grotere daling naar 2,6%. De kerninflatie is op het laagste niveau sinds vlak voor de Russische invasie in Oekraïne.

Op basis van de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde ECB-maatstaf van inflatie steeg de nominale HICP met 0,2% m-o-m, terwijl de kerninflatie met slechts 0,1% steeg - een relatief gematigd tempo van prijsgroei. Uit de details bleek dat de energie- en goedereninflatie de inflatie bleven drukken: de goederenprijzen daalden met -0,2% m-o-m en de goedereninflatie op jaarbasis daalde tot slechts 0,9% j-o-j - het laagste niveau sinds juli 2021.

De inflatie in de dienstensector koelde op maandbasis af naar 0,3% m-o-m, na de naar boven bijgestelde waarden van 0,5% in februari en maart, en daalde op jaarbasis naar 3,7% na vijf maanden op 4% te hebben gestaan. De afkoeling van de diensteninflatie is deels het gevolg van het eerdere tijdstip van Pasen dit jaar, en basiseffecten zullen de diensteninflatie op jaarbasis de komende maanden waarschijnlijk weer iets opdrijven. In het algemeen zijn we echter van mening dat de desinflatie in de eurozone op schema blijft en dat de inflatie in de dienstensector de komende maanden op maandbasis verder zal afnemen. De gematigde diensteninflatie zal worden ondersteund door een verdere daling van de loonstijging, waarbij de Indeed maandelijkse tracker in maart daalde naar het laagste punt in twee jaar met 3,3%.

Hoewel de verrassend sterke BBP-groei erop wijst dat de economie zich begint te herstellen, zal de afkoeling van de inflatie voor de ECB waarschijnlijk voldoende zijn om haar eerste renteverlaging door te zetten tijdens de vergadering van de Raad van Bestuur in juni. Voor meer informatie, zie ook onze maandelijkse update over de eurozone hier.