Onze research

Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.

Alle Publicaties

486  resultaten

Economische ramingen per 2 juli 2025

Article tags:
  • Macro economie

Het Economisch Bureau schrijft regelmatig over ontwikkelingen in de macro-economie. Hierbij onze laatste voorspellingen over de rente- en valutaontwikkelingen, energieprijzen en de economische trend in ontwikkelde en opkomende markten.

Wilma SchelvisMarloes Dekker-Kok(+1)

Global Monthly - Zes thema’s om in de gaten te houden deze zomer

Article tags:
  • Macro economie

Ondanks de achtbaanrit van het voorjaar ligt de uiteindelijke ‘landingszone’ voor invoertarieven opmerkelijk dicht bij onze verwachtingen van afgelopen november. In de komende weken staan nieuwe handelsovereenkomsten op de rol; mocht dat niet op tijd gebeuren, zullen deadlines waarschijnlijk worden verschoven. De groei zal op korte termijn naar verwachting nog steeds vertragen, maar de neerwaartse risico’s zijn verminderd, terwijl een eventuele heropleving van handelsconflicten waarschijnlijk van korte duur zal zijn. Verder in de toekomst zal de Amerikaanse economie naar verwachting verzwakken, terwijl de groei in de eurozone aantrekt dankzij hogere Duitse overheidsuitgaven. We bespreken deze en andere thema’s om in de gaten te houden deze zomer. Spotlight: In deze special over duurzaamheid geven we een overzicht van de macro-economische gevolgen van Net Zero en ‘uitgestelde transitie’-scenario’s.

Bill DivineyJan-Paul van de KerkeRogier QuaedvliegArjen van DijkhuizenAggie van Huisseling(+4)

Belangrijke hoofdpunten Global Monthly juni/juli 2025

Article tags:
  • Macro economie

De mondiale groei zal naar verwachting op de korte termijn vertragen, nu de tariefschok in de VS leidt tot een afbouw van de frontloading van de export die in het eerste kwartaal plaatsvond. Hoewel de tarifaire klap voor de groei aanzienlijk blijft en de wereldeconomie (vooral de VS) gebukt zal blijven gaan onder grote beleidsonzekerheid, zijn de neerwaartse risico's afgenomen. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei eind 2025 en tot in 2026 zullen ondersteunen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwak(ker) vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door het effect van de tarieven op de reële inkomens. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit leidt tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed naar verwachting de rente tot 2026 zal aanhouden en de ECB de rente iets verder zal verlagen.

Bill Diviney

FX Weekly - Actie USD/JPY cruciaal voor EUR/USD

Article tags:
  • Macro economie

EUR/JPY is dicht bij het belangrijke niveau van 170. In USD/JPY is het cruciale steunniveau 140. Een verdere stijging van EUR/USD heeft een lagere USD/JPY nodig. EUR/USD en renteverschillen bewegen weer in tandem.

Georgette Boele

FX Weekly - Verandering in gedrag van de yen

Article tags:
  • Macro economie

Japanse yen daalde door liquidatie van posities, ondanks zwakker beleggerssentiment. Dit komt doordat beleggers hun open posities (short dollar en long yen). afbouwen als ze zich meer zorgen maken. We verwachten een sterkere yen, vooral ten opzichte van de dollar.

Georgette Boele

FX Weekly - Risico-gedreven draai van de dollar

Article tags:
  • Macro economie

Vorige week veranderde de dollar sell-off in een euro rally gevolgd het kopen van de dollar door toegenomen onzekerheid. Het lot van de dollar hangt af van wat het risicosentiment zal doen. Grote risicoafbouw en/of een liquiditeitstekort zal de dollar hoger sturen anders zou de dollar binnenkort zijn neerwaartse trend kunnen hervatten.

Georgette Boele

FX Weekly – ECB rentebesluit steunt de euro

Article tags:
  • Macro economie

Het besluit van de ECB en de persconferentie daarna ondersteunen de euro. De neerwaartse trend van de USD/JPY verliest aan kracht. Meer beleidsonzekerheid voor de Poolse złoty.

Georgette Boele

Global Monthly - Zijn de zwaarste importheffingen verleden tijd?

Article tags:
  • Macro economie

Het handelsakkoord tussen de VS en China laat zien dat er grenzen zijn aan hoe ver de regering-Trump bereid is te gaan bij de uitvoering van haar radicale handelsagenda. We verwachten dat aanzienlijke invoerheffingen van kracht zullen blijven, wat op korte termijn druk op de groei zet. De groeivertraging zal waarschijnlijk echter minder diep zijn en neerwaartse risico's zijn dan ook afgenomen. We zetten onze gewijzigde ramingen uiteen aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen. In de Spotlight: Trumps Big Beautiful Bill is zeer regressief, zet de rente onder opwaartse druk en dreigt de economische neergang te versterken.

Bill DivineyRogier QuaedvliegJan-Paul van de KerkeAggie van HuisselingArjen van Dijkhuizen(+4)

FX Weekly - Neerwaarts bijstellen van de dollar

Article tags:
  • Macro economie

We hebben onze prognoses voor de Amerikaanse dollar verlaagd. Hogere Amerikaanse rentevoeten vanwege hogere risicopremies zijn ongunstig voor de dollar. De VS heeft een nadelige mix van groei en inflatie, en de aandacht is verschoven naar het onhoudbare begrotingstekort. Onze nieuwe EUR/USD-prognose voor eind 2025 is 1,15 (voorheen 1,08) en voor eind 2026 1,25 (voorheen 1,15)

Georgette Boele

Belangrijke hoofdpunten Global Monthly mei 2025

Article tags:
  • Macro economie

De handelsoorlog tussen de VS en China is aanzienlijk afgekoeld, nu de bilaterale tarieven van 145% (op Chinese export) en 125% (op Amerikaanse export) zijn teruggebracht tot respectievelijk 30% en 10%. De wereldhandel zal echter waarschijnlijk nog steeds sterk vertragen, aangezien de resterende heffingen hun tol eisen en de frontloading-effecten afnemen, terwijl de wereldeconomie (met name de VS) onder druk zal staan door extreme beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning vormen een buffer in de eurozone en China, terwijl in de eurozone met name defensie-uitgaven en in Duitsland nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 zullen ondersteunen. Toch wordt het prille herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China bedreigd door een afnemend vertrouwen, terwijl in de VS de vraag zal worden geraakt door de gevolgen van de invoerheffingen voor de reële inkomens. De inflatie in de VS zal naar verwachting weer oplopen, maar in de eurozone onder de doelstelling blijven. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed haar beleid tot 2026 ongewijzigd zal laten en de ECB de rente zal blijven verlagen.

Bill Diviney

Filters