Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
China - The Art of the No-Deal
Na de scherpe escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China in april staat China een flinke exportschok te wachten. Vrijstellingen voor elektronica, omleiding en diversificatie van de export, en meer steunmaatregelen zullen deze schok verzachten. We hebben onze groeiramingen voor 2025/2026 verlaagd naar 4,1% (van 4,3%) en 3,9% (van 4,2%).
Global Monthly - De enige zekerheid is onzekerheid
Het handelsbeleid van de VS is op z’n minst grilling te noemen. Tarieven werden aangekondigd, opgeschort en vervolgens gericht op China. Ook waren er belangrijke uitzonderingen op productgroepen. Het is onduidelijk wat de Trump-administratie eigenlijk wil. Dit maakt het voorspellen van uitkomsten nog moeilijker. Met onzekerheid als enige echte zekerheid is de wereldeconomie - en dan vooral de Amerikaanse - het grootste slachtoffer. Maar dat geldt ook voor de centrale rol van de VS in het mondiale financiële systeem. Spotlight: De Amerikaanse dollar staat voor moeilijke tijden, maar de echte test moet nog komen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly april 2025
De invoerheffingen van de VS verrasten zelfs onze pessimistische verwachtingen en ondanks het uitstel van 90 dagen blijven er aanzienlijke tarieven van kracht. De VS heeft zich vooral gericht op China, zoals we al lang verwachtten, maar de eurozone (en de rest van de wereld) worden nog steeds hard getroffen - door zowel de invoerheffingen als de beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 ondersteunen. De wereldwijde handel en groei profiteren aanvankelijk ook van ‘frontloading’ van invoer uit de VS in afwachting van tariefverhogingen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwakker vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door de inflatieschok. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder de doelstelling uitkomt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij het beleid van de Fed tot eind 2026 gelijk blijft en de ECB de rente blijft verlagen.
Handelsoorlog Verenigde Staten en China - Twist and Shout
Vrijdagavond laat stelde de VS populaire elektronica vrij van wederkerige heffingen. De vrijstelling biedt met name verlichting voor een aantal van de Amerikaanse ‘tech giants’ en anderen die afhankelijk zijn van de Chinese productie van elektronica. In totaal werd ongeveer 390 miljard dollar aan Amerikaanse import vrijgesteld, waaronder ongeveer 100 miljard dollar import uit China.
Een week later - Reversal Day
President Trump heeft de zogenoemde wederkerige tarieven met een week uitgesteld, terwijl de univerele tarieven van 10% blijven gelden. Na vergelding werd China gestraft met een tariefsverhoging tot 125%. De ommekeer betekent een lichte vermindering van de negatieve impuls van ‘Liberation Day’ voor alle landen behalve China, ook voor de VS.
FX - Nieuwe valutaramingen
Op 3 april verhoogden we EUR/USD ramingen naar 1.08 voor eind 2025. Deze week publiceren we de andere valutaramingen Japanse yen: Positief maar zeer voorzichtig. Sterling: Veerkrachtig op handelsonzekerheid, maar presteert ondermaats in risk off. Zwitserse frank: Lokale veiligehavenmunt maar geen sterke stijging. Zweedse kroon en Noorse kroon: Ongunstige markten maar enig herstel mogelijk. Valuta's uit het dollarblok: Krijgen het moeilijk t.o.v. de dollar. Chinese yuan: Verzwakking om impact importheffingen te temperen.
Tarieven vergroten kans op recessie - Update prognoses
President Trump kondigde ingrijpende 'wederkerige’ tarieven aan gebaseerd op het bilaterale handelstekort. We verwachten dat de groei in zowel de VS als de eurozone sterk vertragen, terwijl de VS ook te maken krijgt met hogere inflatie. De verschillende monetaire beleidspaden steken opnieuw de kop op, waarbij de ECB de rente verder verlaagt maar de Fed de rente constant houdt. Begrotingsbeleid draagt bij aan herstel in de eurozone in 2026, groei in de VS kent een trager herstel.
China - De dag na Liberation Day
Na aankondiging ‘wederkerige tarieven’ VS neemt gemiddelde tarief op invoer vanuit China fors toe.
China - Economie toont veerkracht, terwijl meer invoertarieven VS dreigen
Economie toont veerkracht ondanks verhoging invoertarieven VS, met gerichte, ingetogen reactie China. We denken dat Beijing doorgaat met stapsgewijze begrotingsstimulus en monetaire versoepeling, …hoewel beleidsmakers een deel van hun kruit drooghouden in afwachting van meer invoertarieven VS.
Global Monthly - Dit wordt ingewikkeld
De vooruitzichten worden vertroebeld door enerzijds het stijgende recessierisico in de VS en anderzijds de defensie-uitgaven in de eurozone. Op de korte termijn wordt de groei beïnvloedt door ‘frontloading’ van de handel. Dit leidt tot een gedeeltelijke afzwakking van de divergentie in het monetaire beleid tussen de Fed en de ECB die de markten dreef. Ondanks de enorme beleidsverschuivingen van de afgelopen maand houden we onze prognoses voorlopig ongewijzigd en zijn we van plan deze volledig te herzien na de aankondiging van de tarieven door de VS op de zogenaamde 'Liberation Day' op 2 april. Spotlights: 1) Zijn importheffingen slechts het begin? Wij onderzoeken de haalbaarheid van een 'Mar-a-Lago akkoord'; 2) Kunnen defensie-uitgaven de groei van de eurozone nieuw leven inblazen? Wij denken van wel, maar vanaf 2026.